Ny rapport afslører: Kultur og fritidsaktiviteter er afgørende for trivsel

Illustrationsfoto.

Kultur- og fritidslivet er afgørende for trivsel og udvikling. Ny rapport fremhæver områdets betydning for fællesskab, mangfoldighed og identitet.

Kultur- og fritidslivet har positiv betydning for både borgerne og kommunens udvikling.

Det viser en ny rapport fra Esbjerg Kommune, der blandt andet bygger på en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 2189 borgere på tværs af køn, alder og bopæl.

Det skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Deltagerne i undersøgelsen udtrykker primært, at de er glade for at bo i Esbjerg Kommune, hvor 39 procent peger på kulturlivet som en af årsagerne til deres tilfredshed.

Knap en tredjedel af borgerne ser således den sydvestjyske by som en oplevelses- og kulturby i høj eller meget høj grad.

42 procent svarer, at de i nogen grad gør dette, mens 22 procent af deltagerne i mindre grad eller slet ikke opfatter Esbjerg som en oplevelses- og kulturby.

Til sidst peger rapporten også på, at kultur- og fritidslivet skaber værdi for kommunen – både økonomisk og i forhold til beskæftigelse.

Dette glæder formand for Kultur & Fritidsudvalget Jakob Lose, som ser mange positive takter.

”Grundlæggende viser rapporten, at kultur- og fritidslivet skaber positiv værdi for Esbjerg Kommune og har stor betydning for mange af borgernes glæde ved at bo her. De oplevelser, vi får i kultur- og fritidslivet, skaber energi, glæde og fællesskab i vores liv og hverdag, og det tegner godt for den kurs, vi har sat for at markere Esbjerg Kommune på landkortet som et attraktivt sted at bo og leve,” udtaler Jakob Lose i pressemeddelelsen.

Betaler gerne for kultur

Det er konsulentfirmaet Silverlining Research, der står bag rapporten i samarbejde med Esbjerg Kommune.

Rapporten bærer titlen ‘Kultur- og fritidslivets værdi for borgere og samfundet i Esbjerg Kommune’ og taler ind i Esbjerg Kommunes strategiske investering i oplevelser og kultur, som byrådet besluttede at satse på efter en omfattende og inddragende proces i 2021-2022.

Det centrale mål har været at skabe vækst og tiltrække flere borgere til Esbjerg Kommune, der skal være et fyrtårn for oplevelser og kultur.

Rapportens konklusioner understøtter denne tilgang, og 66 procent af deltagerne i undersøgelsen tilkendegiver, at de ville være villige til at betale mere i skat for at bevare det kultur- og fritidsliv, de oplever i dag.

Samtidig vægter borgerne kulturens betydning for mangfoldighed og identitet højt, og de ser stor værdi i de fællesskaber, som kultur- og fritidslivet skaber.

En ny undersøgelse viser, at danskerne læser som aldrig før. Salget af bøger og lydbøger er blandt andet steget med 20 procent.