Indførelsen af øremærket orlov til fædre har ikke medført, at børn starter tidligere i daginstitutioner, som ellers frygtet. Derimod viser en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet, at især faglærte og ufaglærte fædre nu tager markant mere orlov end tidligere.
Rapporten fremhæver, at faglærte og ufaglærte fædre i gennemsnit tager cirka fire uger mere orlov end før ændringen. Dette svarer til en stigning på over 80% sammenlignet med tidligere niveauer. Den udvikling tyder på en positiv effekt af den øremærkede orlov, især blandt fædre i disse grupper.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Ingen tidligere institutionsstart for børn
En af de primære bekymringer ved indførelsen af øremærket fædreorlov var, at det ville føre til, at børn begyndte tidligere i daginstitutioner. Rapporten viser imidlertid, at dette ikke er tilfældet, hvilket afliver denne myte.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen udtaler:
“Det er glædeligt, at vi med den øremærkede orlov har skabt større lighed på arbejdsmarkedet. Det er godt at se, at faglærte og ufaglærte fædre nu også tager markant mere orlov, og samtidig er det positivt, at reglerne ikke gør, at børnene kommer tidligere i institution på trods af den bekymring, der blev rejst ved indførelsen af de nye regler.”
Udfordringer med lønforskelle og pension
Trods de positive tendenser på orlovsområdet påpeger rapporten fortsatte udfordringer med kønsbaserede lønforskelle. Kvinders bruttoløn er i gennemsnit 12,3% lavere end mænds, og denne forskel er særligt udtalt blandt ledere. Desuden har kvinder, der nærmer sig pensionsalderen, i gennemsnit en pensionsformue, der er 23% mindre end mænds.
Så selvom øremærket fædreorlov har haft positive effekter, er der stadig udfordringer med lønforskelle og pensionsopsparing, som kræver opmærksomhed og handling ifølge pressemeddelelsen.