Ny politisk aftale skal fremme økologien og beskytte drikkevandet

Med en ny politisk aftale, der er en del af udmøntningen af den grønne trepart, bliver der nu åbnet for bedre økonomiske vilkår for økologiske landmænd – samtidig med at natur og drikkevand skal beskyttes. Aftalen er blevet mødt med ros fra både Økologisk Landsforening og DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening).

Aftalen indebærer, at 5,3 milliarder kroner fra EU’s landbrugsstøtte (CAP-midler) fremover kan bruges til indsatser, der skal nedbringe kvælstofudledningen og understøtte den grønne omstilling af dansk landbrug. Et af de centrale tiltag er øget støtte til økologisk drift og en tilpasning af reglerne, så økologiske landmænd i fremtiden kan modtage kompensation for både sprøjteforbud og drift – ligesom det allerede gælder for konventionelle landmænd.

Økologisk Landsforening: Styrket økologi skal være en hjørnesten i grøn omstilling

Forperson i Økologisk Landsforening, Michael Kjerkegaard, kalder aftalen for ‘en god nyhed for økologien’ i en pressemeddelelse.

’Det kan øge interessen for at fortsætte som økolog og få flere landbrugere til at lægge om til økologi. Det øger sandsynligheden for at nå i mål med regeringens økologiske fordoblingsmålsætning,’ siger han.

Han fremhæver særligt fastholdelsen af kravet om, at fire procent af landbrugsarealet skal udlægges som brak – et såkaldt naturkrav. Ifølge ham kan sådanne arealer, der ikke dyrkes intensivt, fungere som vigtige levesteder for insekter og fugle og dermed styrke både natur og økologisk landbrug.

DANVA: Nu kan fødevareproduktion og drikkevandsbeskyttelse gå hånd i hånd

Hos DANVA glæder administrerende direktør Carl-Emil Larsen sig over, at økologiske landmænd fremover kan få betaling for at dyrke jorden uden sprøjtegifte – samtidig med at de bevarer retten til økologisk arealtilskud. Det forklarer han i en anden pressemeddelelse.

’Det er en god aftale, der sikrer, at vi med økologi både kan dyrke fødevarer og rent drikkevand samme sted. Det taler direkte ind i aftalen om grøn trepart at bruge Danmarks areal flere gange,’ siger han.

Ifølge DANVA er det afgørende, at netop arealer med drikkevandsboringer friholdes for sprøjtegifte. Mere end halvdelen af de danske drikkevandsboringer er i dag påvirket af pesticidrester, hvilket har skabt et presserende behov for nye løsninger. Her nævnes økologisk drift som et centralt redskab i kombination med naturtiltag og skovrejsning.

Økologien under pres, men med voksende politisk opbakning

Ifølge en analyse fra VIVE er der store forskelle i kommunernes støtte til økologisk landbrug, og mange økologer har været udfordret af økonomisk usikkerhed og varierende adgang til tilskud. Med den nye aftale forsøger politikerne at skabe mere stabile og attraktive rammer for økologisk drift i hele landet.

Samtidig viser tal fra Landbrugsstyrelsen, at økologisk landbrugsareal i Danmark har stået næsten stille i vækst de seneste par år. Den politiske ambition om at fordoble økologien frem mod 2030 har derfor hidtil haft svært ved at få luft under vingerne – en situation, som aftalen nu søger at ændre.

Aftalen indgår som led i udmøntningen af trepartsaftalen “Et grønt Danmark”, der blev indgået i 2024. Bag aftalen står regeringen samt partierne SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.