Regeringen åbner nu for en ny pulje på 3,1 millioner kroner, der skal gå til projekter, som arbejder for at bekæmpe kvindehadsk og sexistisk indhold på nettet og fremme trygge fællesskaber for unge – særligt unge mænd.
Det er Miljø- og Ligestillingsministeriet og Alliancen mod seksuel chikane, der står bag initiativet. Baggrunden er en voksende bekymring for, at drenge og unge mænd i stigende grad eksponeres for kvindehadsk indhold online – også selvom de ikke selv opsøger det.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Ifølge ministeriet er det især på sociale medier som TikTok og Instagram, at unge rammes af indhold fra blandt andet mandlige influencers, som spreder stereotype mandeidealer og kvindefjendske budskaber.
Minister for ligestilling Magnus Heunicke udtaler, at skadelig eksponering på nettet kan have alvorlige konsekvenser, og at det er nødvendigt at sætte målrettet ind. Han henviser blandt andet til debatten om den britiske tv-serie Adolescence som eksempel på, hvor udbredt og aktuelt problemet er.
”Alt for mange unge mænd og drenge eksponeres for urealistiske mandeidealer, kvindehadsk og sexistisk indhold på nettet. Det viser udenlandske undersøgelser, og en dansk undersøgelse peger på, at det også er et fænomen i herhjemme. Senest har debatten om den britiske TV-serie, Adolescence, vist, at det er et reelt og væsentligt problem. Den skadelige eksponering vores unge mennesker møder online kan have store konsekvenser, som vi ikke kan acceptere. Derfor målretter vi nu millionstøtte til projekter, der skal være med til at fremme trygge fællesskaber for unge, hvor vi også vil fokusere på bekæmpelse af sexistisk indhold på nettet”, siger Magnus Heunicke.
En del af en bredere indsats
En undersøgelse fra Red Barnet og TrygFonden viser, at 69 procent af danske børn og unge i alderen 9-17 år har oplevet digitale krænkelser eller ubehagelige oplevelser online inden for det seneste år, hvilket er en markant stigning fra 42 procent i 2021.
Puljen er en del af en bredere indsats under Alliancen mod seksuel chikane, der blev nedsat som en del af trepartsaftalen om forebyggelse og håndtering af seksuel chikane i 2022. Alliancen omfatter i dag 40 organisationer fra arbejdsmarkedet, uddannelses- og foreningslivet.
Organisationer og foreninger kan søge mellem 75.000 og 1 million kroner til projekter, der fokuserer på tre områder: positive fællesskaber for unge mænd, tryghed og fællesskab blandt unge samt bekæmpelse af digital sexisme. Det er et krav, at ansøgere samarbejder med mindst ét medlem af alliancen.
Ansøgningsfristen er den 2. juni 2025 kl. 12.00.