Ny international klimaaftale: USA, Saudi-Arabien og Rusland ikke med

Et flertal i FN’s Søfartsorganisation, IMO, er blevet enige om en ny global klimaaftale, der for første gang indeholder bindende klimaregler for international skibsfart. Aftalen, som skal endeligt vedtages i oktober 2025, skal understøtte målet om klimaneutral skibsfart senest i 2050.

Aftalen blev indgået efter to ugers forhandlinger og repræsenterer ifølge Erhvervsministeriet et vigtigt fremskridt i en tid præget af geopolitiske spændinger og usikkerhed om det internationale samarbejde.

Erhvervsminister Morten Bødskov siger i en pressemeddelelse:

”I en usikker tid med storm på de syv verdenshave er aftalen et vigtigt skridt for en grønnere fremtid og godt nyt for danske maritime virksomheder. Det har ikke været let, og ikke alle er med ombord endnu. Men Danmark har arbejdet benhårdt. Selvom vi havde håbet på et endnu mere ambitiøst resultat, er der tale om en historisk aftale, som er et første skridt mod klimaneutral skibsfart i 2050. Vi skal have den her aftale i sikker havn til oktober. Derfor fortsætter vi arbejdet, og vi insisterer på at tage ansvar og fortsætte dialogen. I dag er vi kommet et stort og vigtigt skridt tættere på klimaneutral skibsfart i 2050.”

Aftalen består af to hovedelementer: En brændstofstandard, der pålægger skibe gradvist skærpede krav til reduktion af drivhusgasudledninger, og et økonomisk instrument, der skal skabe incitament til brug af grønne brændstoffer og støtte omstillingen i udviklingslande.

Ikke alle IMO’s medlemslande bakker op om aftalen. USA, Rusland og Saudi-Arabien valgte at stille sig udenfor.

Danmark blandt drivkræfterne

Danmark har længe presset på for ambitiøs klimaregulering i international skibsfart og var blandt initiativtagerne til den internationale koalition for klimaneutral skibsfart, der blev lanceret i forbindelse med COP26 i 2021. Ifølge Klimarådet stod søfarten i 2023 for omkring 3 procent af verdens samlede CO₂-udledning – på niveau med hele luftfartsindustrien.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) skal der massive investeringer til i grønne brændstoffer og teknologi for at nå klimamålene i sektoren. Aftalen i IMO er derfor et vigtigt skridt – men også blot et af mange, der skal til for at fremme den maritime omstilling.

Aftalen skal godkendes formelt ved IMO’s næste møde i oktober 2025. Indtil da fortsætter arbejdet med at sikre opbakning og udvikle de konkrete retningslinjer, så aftalen kan træde i kraft og gøre en reel forskel for klimaet.

Mandag aften er politiet talstærkt til stede på Østerbro i København efter flere chokerende anmeldelser. En person er blevet væk i DNA-dragt.