Ny forskning: Mere magt gør politikeres sprog sværere at forstå

Et nyt studie viser, at politikere taler mere knudret, når de kommer i regering – og det kan koste dem opbakning blandt vælgerne.

Politikere taler i et mere komplekst og mindre forståeligt sprog, når de får regeringsansvar. Det er hovedkonklusionen i et nyt forskningsstudie fra Københavns Universitet. Studiet, der bygger på en omfattende analyse af 1,5 millioner tekstbidder fra Folketingets talerstol, dokumenterer en systematisk forskel mellem politikere i regering og opposition.

Ifølge forskeren bag undersøgelsen, lektor Frederik Hjorth, skyldes forskellen ikke personlig stil, men de roller og krav, som regeringspolitikere underlægges.

’Vi ser, at politikere i regeringen bruger mere komplekst sprog end deres kolleger i oppositionen – og det er ikke fordi de vil, men fordi de skal,’ siger Frederik Hjorth i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Når politikere forlader regeringskontorerne, vender deres sprog tilbage til en mere enkel stil, viser studiet. Dermed er det ikke et spørgsmål om personlig udvikling, men om kontekst.

Vælgerne foretrækker det enkle

Studiet viser også, at vælgerne reagerer negativt på det komplicerede sprog. I et eksperiment med over 4.000 deltagere vurderede testpersoner politikere mere positivt, når de brugte enkelt sprog – uanset det politiske budskabs indhold.

’Det bekræfter, at der er en reel politisk pris ved at tale kompliceret – vælgerne kan simpelthen bedre lide det enkle,’ siger Frederik Hjorth.

Han peger på, at netop denne sproglige afstand kan være en del af forklaringen på populistiske bevægelsers fremgang: De har lettere ved at kommunikere klart og direkte.

’Populister pointerer ofte, at eliten har mistet forbindelsen til folket. Studiet her peger på at den kritik i en vis forstand er korrekt: mere teknokratisk sprog er en del af prisen for regeringsansvar,’ siger han.

Sådan påvirker komplekst sprog vælgernes tillid

Den nye forskning fra Frederik Hjorth føjer sig til en voksende litteratur om forholdet mellem politisk sprog og vælgeradfærd. Studiet er publiceret i det anerkendte tidsskrift Comparative Political Studies og viser, at politikere i regering taler mindre forståeligt end dem i opposition, målt ved såkaldt læsbarhedsindeks (fx Flesch-Kincaid-scorer).

Analyserne viser en statistisk signifikant stigning i sproglig kompleksitet, så snart en politiker får en ministerpost, samt et tilsvarende fald i kompleksitet, når vedkommende træder ud af regeringen. Dette mønster er bevaret over tre årtiers data fra Folketingets taler.

Eksperimentelle data fra studiet viser desuden, at sproglig enkelhed øger politisk tillid og vurdering af politikernes troværdighed – uafhængigt af indhold. Det underbygger tidligere international forskning, der viser, at lav kompleksitet ofte fremmer politisk overbevisning og mobilisering.

Denne bil er kåret som den mindst pålidelige: Mange danskere kører i den