En ny undersøgelse kaster lys over imposter-syndromet. Forskerne afslører, hvorfor du kan miste tilliden til dig selv, selv når alt objektivt går fint.
Du har måske prøvet det: Følelsen af, at du snart bliver “opdaget”. At dine præstationer på arbejdet eller i studiet bare er held. Måske endda at du slet ikke er så dygtig, som andre tror. Den indre tvivl, mange kæmper med, har et navn: imposter-syndrom.
Og nu viser ny forskning fra Københavns Universitet og University College London, hvorfor den følelse kan være så svær at ryste af sig. Dette altså selv når du egentlig gør det godt.
Ifølge en ny undersøgelse, offentliggjort i Nature Communications, skyldes det en form for psykologisk skævvridning i den måde, vi vurderer vores egne præstationer på.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse om imposter-syndrom.
Skæv selvtillid – også når man lykkes
Undersøgelsen viser, at personer med symptomer på angst eller depression ofte undervurderer deres egne evner. Det gør de, fordi de fokuserer på usikkerheden frem for resultaterne. Det gælder især, når de skal evaluere deres egen præstation over tid.
“Deres skæve vurdering af deres egne evner kan få dem til at undgå nye opgaver, selv når de kan klare dem”
Sådan siger Sucharit Katyal, postdoc ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet med henvisning til undersøgelsen af imposter-syndrom.
I studiet gennemførte deltagerne en række opgaver i et computerspil, hvor de hjalp virtuelle karakterer med at høste frugt. Efter hver opgave skulle de vurdere, hvor sikre de var på deres svar, og til sidst vurdere hele deres præstation.
Resultatet blev, at deltagere med angst- og depressionssymptomer lagde uforholdsmæssigt meget vægt på de tidspunkter, hvor de følte sig usikre. De ignorerede også de øjeblikke, hvor de havde høj selvtillid. Det førte til en negativ, og ifølge forskerne forvrænget, samlet vurdering.
“De opdaterer ikke deres selvopfattelse korrekt,” forklarer Katyal.
Imposter-syndromet kan modarbejdes – men det kræver hjælp
Forskningen peger også på en mulig vej ud af det tankemønster, der kendetegner imposter-syndrom. Når deltagerne fik eksplicit positiv feedback – altså blev fortalt, at de havde gjort det godt – ændrede det deres selvvurdering markant.
“Man kan faktiske hjælpe vedvarende usikre mennesker effektivt med at fokusere mere på deres succeser og mindre på deres indre usikkerhed,” siger Katyal.
Ifølge ham handler det ikke nødvendigvis om at ændre selve præstationerne. Derimod handler det om at hjælpe mennesker med at se dem i et mere retvisende lys. Det handler om at få bugt med imposter-syndromet.
“Det understreger vigtigheden af positiv feedback. Nogle mennesker har brug for hjælp til at tage deres egne vurderinger med et gran salt – ellers vil de bare opretholde et forvrænget, negativt syn på deres egne evner.”
Undersøgelsen giver ny forståelse af, hvorfor så mange rammes af imposter-syndrom. Man kan altså med enkle greb støtte dem i at opbygge en mere realistisk og positiv selvopfattelse.
Elbiler bliver ofte fremhævet som det miljøvenlige, økonomiske valg. Men er de nu også det?