Ny EU-strategi om kvanteteknologi: “Et stort spring fremad”

EU-Kommissionen har i dag præsenteret en ny samlet strategi for kvanteteknologi – og det vækker begejstring hos Dansk Industri (DI). Med strategien tager EU et vigtigt skridt mod at bringe kvanteforskning ud i virksomheder og samfund. Men der er plads til mere mod og tempo, lyder det fra DI.

”Strategien adresserer rigtig mange af de udfordringer, som vi i DI har peget på, at der skal løses, hvis vi skal være med i kvantekapløbet mod USA og Kina. Vi står i EU på verdensklasseforskning – og opgaven for EU er at gøre det attraktivt og let at omsætte forskning til erhvervsudvikling,” siger Andreas Holbak Espersen, branchedirektør i DI Digital i en pressemeddelelse.

EU’s kvantestrategi skal danne grundlaget for den kommende EU Quantum Act, som forventes lanceret i første kvartal af 2026 – under det danske EU-formandskab.

Skal styrke konkurrenceevne og teknologisk suverænitet

Strategien skal gøre op med den fragmenterede indsats i Europa og styrke EU’s konkurrenceevne i et felt, hvor især USA og Kina investerer massivt. Kvanteteknologierne er på vej ud af laboratorierne og skal nu ud og skabe værdi i erhvervsliv, sundhedsvæsen og energisystemer.

”Det er helt centralt, at Europa udvikler teknologi fra råstoffer og forskning til virksomheder, der kan anvende kvanteteknologi. Men vi ser også gerne, at der etableres et stærkt samspil med EU-lovgivning, som vedrører det indre marked og europæisk konkurrenceevne,” siger Andreas Holbak Espersen.

Han efterlyser dog en endnu stærkere innovationsmotor – gerne inspireret af amerikanske DARPA.

”Hvis det stod til mig, ville jeg straks oprette et europæisk modstykke til DARPA – med fokus på ambitiøse moonshot-idéer og reel efterspørgsel i erhvervslivet. Vi ser omridset af det i strategien – vi vil bare have meget mere, meget hurtigere!”

Baggrunden for projektet

EU’s nye kvantestrategi bygger videre på initiativer som Quantum Flagship-programmet, som siden 2018 har investeret over en milliard euro i kvanteforskning. Med den nye strategi lægges der vægt på kommercialisering, skalerbarhed og europæisk teknologisk suverænitet.

Europa er førende inden for grundforskning i kvanteteknologi, men halter bagefter USA og Kina, når det gælder om at omsætte idéerne til anvendelige løsninger og produkter. Ifølge en analyse fra Boston Consulting Group er over 50% af globale investeringer i kvantestartups lokaliseret i Nordamerika, mens Europa står for under 20%.

Et andet centralt aspekt i EU-strategien er beskyttelsen af intellektuelle rettigheder og rekruttering af talenter. Strategien foreslår derfor opbygning af en fælleseuropæisk infrastruktur for test- og udviklingsmiljøer og understøttelse af kvanteuddannelser på tværs af EU-landene.

Kørte 110 i timen da det gik galt: 19-årig kvinde greb fat i bilrattet