Ny digital oversigt skal gøre det lettere at vælge ældrepleje

Ældre og deres pårørende får snart bedre mulighed for at træffe et informeret valg, når der skal vælges plejehjem eller hjemmepleje.

Ældreministeriet har netop sendt en bekendtgørelse i høring, der skal danne grundlag for en ny digital plejeoversigt. Formålet er at skabe mere gennemsigtighed og styrke det frie valg i ældreplejen.

Plejeoversigten skal være en digital platform, hvor både kommunale og private plejeenheder oplyser om en række forhold, som kan have betydning for borgernes valg – fx madtilbud, aktiviteter, adgang til kæledyr, medarbejderkontinuitet og seneste tilsyn. Dermed bliver det lettere at sammenligne tilbud og få indblik i hverdagen på de enkelte plejehjem og i hjemmeplejen.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ældreminister Mette Kierkgaard udtaler:

– Når man skal vælge pleje, skal man vide, hvad man vælger til – og hvad man vælger fra. Det handler om tryghed og om at kunne tage stilling med åbne øjne. Derfor vil vi give borgerne bedre overblik og tydeligere information. Plejeoversigten gør det lettere at vælge med hjertet og med hovedet.

Platformen bliver en del af ældrereformen og skal både styrke borgerens valgfrihed og skabe mere ensartede vilkår for offentlige og private plejeudbydere. Det er ambitionen, at flest mulige oplysninger indhentes og opdateres automatisk for at minimere den administrative byrde. Sundhedsdatastyrelsen får samtidig beføjelse til at følge op, hvis informationer ikke bliver indberettet som krævet.

Bekendtgørelsen er sendt i høring og løber frem til den 29. april 2025. Plejeoversigten ventes at blive tilgængelig i løbet af det kommende år.

Valgfrihed i ældreplejen har længe været et centralt emne i den politiske debat. Ifølge en rapport fra VIVE oplever mange pårørende, at de har svært ved at sammenligne tilbud på tværs af kommunegrænser og plejetyper. Det skaber ulighed i adgangen til oplysninger og kan føre til, at borgerne ikke udnytter deres ret til frit valg fuldt ud. VIVE peger samtidig på, at gennemsigtig information om fx aktiviteter og beboertilfredshed kan styrke tilliden til systemet og sikre bedre match mellem borger og tilbud.

Elbiler bliver ofte fremhævet som det miljøvenlige, økonomiske valg. Men er de nu også det?