Sidste år vedtog et enigt Folketing at ændre asbestreglerne, så behandlingen fremover sikre medarbejdere og borgere bedre. Nu er lovændringen trådt i kraft.
I foråret vedtog et enigt Folketing, at reglerne for asbesthåndtering skulle ændres.
I forbindelse med årsskiftet er den nye lov trådt i kraft. Det betyder eksempelvis, at private boligejere ikke længere må nedrive et tag med asbest.
Fremover er det kun autoriserede virksomheder, der må nedrive asbest.
Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
En ændring, der kun giver mening, hvis man spørger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
‘Asbest kan være livsfarligt. Derfor er det afgørende, at asbest bliver håndteret med den største forsigtighed. Alligevel har der den seneste tid været for mange eksempler på, at asbest er blevet håndteret dybt uforsvarligt. Værst var eksemplet fra Sønderjylland, hvor en virksomhed helt vanvittigt havde hyret børn til at nedrive asbest. Det viser tydeligt, at autorisationskravet er et vigtigt skridt i kampen mod ulovligt asbestarbejde,’ siger hun.
Brud bliver dyrt
Den nye lov betyder, at virksomheder kan se frem til en bøde, hvis man ikke overholder kravet om autorisation.
Bødestørrelsen er som udgangspunkt på 30.000 kroner. I grove tilfælde kan bødeniveauet dog stige.
‘Arbejdstilsynet vil fremover føre tilsyn med, at virksomheder, der nedriver asbest, har den nødvendige autorisation. Sikkerhedsstyrelsen vil desuden kontrollere, om virksomheder overholder betingelserne for autorisation, ligesom det sker på andre områder med autorisationskrav,’ skrives det i pressemeddelelsen.
Reglerne betyder blandt andet, at virksomheder, der nedriver asbest, skal have en nødvendig uddannelse for at sikre, at reglerne overholdes.
‘Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at arbejde med asbest sker med omtanke og med de rette sikkerhedsforanstaltninger. Vi gør det her for at beskytte de mange medarbejdere, der er ansat i virksomheder, som arbejder med asbest, men vi gør det også for, at færre private udsætter sig selv for det farlige asbeststøv,’ siger Ane Halsboe-Jørgensen.