Ny arktisk ambassadør udnævnt for Kongeriget Danmark

Udnævnelsen sker forud for Kongerigets formandskab for Arktisk Råd

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har udnævnt Kenneth Høegh som ny arktisk ambassadør for Kongeriget Danmark. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse i forbindelse med, at Danmark, Grønland og Færøerne gør sig klar til at overtage formandskabet for Arktisk Råd fra maj 2025.

Udnævnelsen sker efter indstilling fra Grønland og er en del af en rollefordeling mellem Grønland, Færøerne og Danmark, der blev aftalt i december 2024. Kenneth Høegh skal både fungere som arktisk ambassadør og som formand for gruppen af højtstående embedsfolk i Arktisk Råd (SAO Chair), mens Færøerne varetager rollen som stedfortræder.

Kenneth Høegh er i dag leder af Grønlands repræsentation i Washington D.C. og har tidligere været departementschef i det grønlandske udenrigsdepartement samt arbejdet for DANIDA i Nepal og Bangladesh. Han vil fremover have kontor både i Nuuk og i København.

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil Høegh være Kongerigets ansigt udadtil i det arktiske samarbejde. I pressemeddelelsen siger han:

‘Jeg er meget tilfreds med, at vi i dag kan udnævne Kenneth Høegh som arktisk ambassadør. Med sin baggrund fra Grønland og mange års international erfaring kommer han til at styrke Kongerigets arktiske profil.’

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Forskning, Vivian Motzfeldt, udtrykker stolthed over Grønlands centrale rolle i det kommende formandskab og glæde over, at det grønlandske kandidatur er blevet valgt. Også den færøske landsstyrekvinde Sirið Stenberg fremhæver det fælles ansvar og samarbejde som afgørende for at styrke regionens fremtid.

Programmet for Kongerigets formandskab blev præsenteret i Nuuk fredag den 11. april.

Arktisk Råd er et centralt internationalt forum for samarbejde om miljø, klima og levevilkår i Arktis, og rådet har stor betydning i lyset af stigende temperaturer og smeltende is, der påvirker hele klodens klima. Ifølge DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) stiger temperaturen i Arktis cirka tre gange hurtigere end det globale gennemsnit, hvilket øger presset på både natur og lokalsamfund i området.

Samtidig spiller rådet en vigtig geopolitisk rolle. Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 er samarbejdet i rådet blevet udfordret, og formelle møder på højt niveau er indstillet. Arbejdet fortsætter dog i tekniske arbejdsgrupper.