Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har nedsat en bredt sammensat ekspertgruppe, der skal undersøge forholdene for mennesker i prostitution – herunder sikkerhed, sundhed og mødet med myndigheder.
Regeringen vil have bedre indsigt i, hvordan mennesker, der sælger sex, lever – og hvilke udfordringer og risici, de møder. Derfor nedsætter social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen nu en arbejdsgruppe, der skal kortlægge levevilkårene for denne gruppe og vurdere, om der er behov for nye initiativer.
Det oplyser Social- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.
Arbejdsgruppen kommer til at dække en lang række emner – fra sociale og sundhedsmæssige forhold til juridiske problemstillinger og forebyggelse blandt unge. Den skal blandt andet undersøge, hvordan personer, der sælger sex, møder myndigheder i sager om vold, udnyttelse og menneskehandel, samt afdække risikofaktorer som tidligere overgreb og anbringelser. Derudover vil gruppen fokusere på vilkår for udenlandske sexarbejdere i Danmark og mulighederne for at forlade prostitution.
Baggrunden er blandt andet en VIVE-kortlægning fra 2021, der anslår, at cirka 4.500 personer i Danmark sælger sex. Langt størstedelen er kvinder, og en stor del har udenlandsk baggrund. Undersøgelsen viser samtidig, at gruppen er meget sammensat – både hvad angår livssituation, sårbarhed og ønsker om at stoppe.
Ifølge VIVE’s seneste kortlægning befinder mange personer, der sælger sex, sig i en gråzone mellem frivillighed og sårbarhed. Nogle er socialt velfungerende og har andre indtægtskilder, mens andre har komplekse problemer som hjemløshed, misbrug eller tidligere traumer. Forskning viser desuden, at kontakten med myndigheder og sundhedsvæsenet ofte præges af mistillid og stigmatisering.
Med nedsættelsen af arbejdsgruppen ønsker regeringen at skabe et mere faktabaseret og nuanceret grundlag for den fremtidige politik på området.
Ifølge ministeren er det netop kompleksiteten, der kalder på en nuanceret indsats.
”Vi skal passe på de mennesker, der befinder sig på kanten af samfundet –personer, der sælger sex, skal møde en værdig indsats. Det her er et dilemmafyldt område og gruppen af mennesker, der sælger sex, er meget forskelligartet. Netop derfor har vi brug for en arbejdsgruppe. Den skal afdække området grundigt, så vi på et oplyst grundlag kan tage stilling til, om der er behov for nye initiativer eller om lovgivning skal ændres”
Bred ekspertise og erfaring
Arbejdsgruppen samler en lang række fagfolk med førstehåndskendskab til området. Den ledes af Theresa Dyrvig Henriksen, seniorforsker i VIVE, og omfatter blandt andre repræsentanter fra Reden, Gadejuristen, Sex og Samfund, Institut for Menneskerettigheder og tidligere betjente med erfaring fra gadeplan.
Medlemmerne repræsenterer både socialfaglige organisationer, juridiske eksperter, forskere og interesseorganisationer for sexarbejdere.
Gruppens arbejde skal være afsluttet ved udgangen af 2025.
Stor ændring med kørekort i Danmark: Træder i kraft fra 1. juli