Ny aftale tilfører psykiatrien milliarder

Et bredt politisk flertal er enige om en samlet 10-årsplan for psykiatrien med årlige investeringer på 4,6 milliarder kroner fra 2030. Tidlig indsats, øget kapacitet og modernisering af eksisterende tilbud er blandt hovedpunkterne.

Psykiatrien får et markant økonomisk løft med en ny politisk aftale, som samler et bredt flertal i Folketinget. Aftalen tilfører yderligere 2,6 milliarder kroner til området og løfter den samlede årlige finansiering til 4,6 milliarder kroner fra 2030 og frem.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Danske Regioner.

Aftalen er indgået mellem regeringen og ni øvrige partier: Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet. Ifølge aftaleteksten skal midlerne blandt andet bruges på at styrke tidlig indsats, øge behandlingskapaciteten og forbedre sammenhængen mellem behandlingspsykiatri og socialpsykiatri.

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, udtaler i den forbindelse:
‘Aftalen er godt nyt for patienterne, som har brug for en stærkere psykiatri. Den sikrer et reelt løft af psykiatrien – både for patienter, pårørende og personale.’

Ifølge Sundhedsstyrelsen har antallet af børn og unge i kontakt med psykiatrien været støt stigende over det seneste årti. I perioden 2013–2023 steg antallet af børn og unge med psykiatrisk behandling med næsten 40 procent, og mistrivslen blandt unge er ifølge nationale trivselsmålinger på det højeste niveau siden 2009.

Unge og lettere adgang

En del af midlerne går til at styrke det lettilgængelige tilbud for børn og unge med begyndende psykiske problemer. Det skal sikre hurtigere og mere lokal hjælp til dem, som endnu ikke har behov for indlæggelse i psykiatrien.

‘Det er vigtigt, at langt flere børn og unge får hjælp tidligere, før de bliver så syge, at de har brug for at komme ind i psykiatrien,’ siger Anders Kühnau.

Samtidig bliver ordningen for gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år moderniseret. Aftalen lægger op til, at digitale løsninger i højere grad skal supplere traditionelle samtaler. Ifølge Danske Regioner giver det bedre mulighed for at tilpasse indsatsen til den enkelte unges behov og reducere ventetiden.

Langsigtet opbygning og rekruttering

Ifølge Danske Regioner er det afgørende, at personalet får tid og rum til at implementere de mange initiativer. Derfor lægger aftalen op til en gradvis opbygning af kapaciteten, herunder rekruttering af fagpersonale.

‘Det tager tid at opbygge kapacitet og rekruttere det nødvendige personale. Derfor er det vigtigt, at aftalen har et langsigtet perspektiv og anerkender, at forandring kræver tid for at få effekt,’ siger Anders Kühnau.

Disse 5 apps bør du slette med det samme: Overvåger alt du gør