Ny aftale: København vil have 10.000 flere børn ind i idrætsforeninger

Københavns Kommune har netop indgået en ambitiøs samarbejdsaftale med Danmarks Idrætsforbund og DGI Storkøbenhavn. Målet er at få 10.000 flere børn og unge engageret i byens idrætsforeninger inden 2028.

Baggrunden for aftalen er de seneste års succes med at styrke foreningslivet: Mellem 2020 og 2024 steg antallet af børn og unge i de københavnske idrætsforeninger med over 13.000. Den udvikling skal nu fortsætte – og ambitionerne er skruet op.

Det skriver Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse.

”Det er vigtigt at få flere børn og unge til at tage aktiv del i foreningslivet, for det er sunde fællesskaber, hvor de både kan bruge kroppen aktivt, opbygge selvtillid og skabe nye venskaber. København har et bredt og mangfoldigt udbud af idrætsforeninger, som gør et stort arbejde med at udvikle sig og tænke nyt. Derfor tør vi godt være ambitiøse og sætte store mål, når det gælder om at få endnu flere børn og unge til at være aktive,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV). Hun understreger, at byens mangfoldige idrætsliv allerede viser vejen – blandt andet med initiativer som “Trilletrolle håndbold” på Amager, hvor selv børn under tre år er med på banen.

En flerstrenget indsats

Samarbejdet – kaldet “10.000-samarbejdet” – består af en lang række projekter og målrettede foreningsindsatser. Det omfatter blandt andet støtte til klubber, der vil styrke trivslen og tiltrække nye målgrupper, partnerskaber med skoler og daginstitutioner samt udvikling af idrætsmiljøer i byens nye bydele. Konsulenter fra kommunen vil desuden tilbyde sparring og hjælpe med digitale løsninger og trænerudvikling.

Ifølge formand for Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, er det afgørende, at hovedstaden går forrest: “Vi er virkelig glade for, at København vil fortsætte samarbejdet for, at flere børn får glæde af idrættens stærke fællesskaber. Det er vigtigt, at landets største og mest børnerige kommune går forrest med både en ambitiøs målsætning og er villig til at prioritere resurserne, så vi sammen kan understøtte de lokale idrætsforeninger bedst muligt. Vi har de seneste fire år vist, at vi kan skabe resultater sammen, og det ser vi frem til at fortsætte og udbygge”

Forpersonen i DGI Storkøbenhavn, Peder Nedergaard, fremhæver samtidig idrætsforeningernes rolle som lokalsamfundets rygrad: “Indsatserne i 10.000-samarbejdet har bekræftet, at lokalt engagerede idrætsforeninger er et vigtigt fundament for et levende og aktivt lokalsamfund. Det er her, børn og unge får lyst til at være med, og her de voksne som frivillige kan skabe positive forandringer, der styrker bydelens sammenhold”

Fysisk inaktivitet er en voksende udfordring

Mens foreningslivet styrkes i København, peger flere undersøgelser på, at fysisk inaktivitet blandt børn og unge er en generel samfundsudfordring. Ifølge en national rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2023 bevæger kun 26 % af danske 11-15-årige sig den anbefalede time om dagen. Rapporten fremhæver foreningsidræt som en af de vigtigste veje til at få børn og unge mere aktive.

Mange danskere får et pludseligt økonomisk pusterum på elregningen i de kommende måneder. Det sker helt automatisk – men kun for dem, der udnytter det. Og langt fra alle ved det.