En række lempede regler fra starten af det nye år, skal gøre det nemmere for unge at få et fritidsjob.
Regeringen ser tydeligvis et stort problem i antallet af unge, der har et fritidsjob.
Tallet er da også meget lavere end det tidligere har været.
Der er i dag 70.000 færre unge, der efter skoletid passer et fritidsjob, end der var i 1980’erne.
I dag er det omkring halvdelen af unge mennesker mellem 13 og 17 år, der tager på job, når sidste time på skoleskemaet er overstået.
Derfor har regeringen fra 1. januar 2025 lempet en række regler, så det bliver nemmere for de unge mennesker at komme i arbejde.
Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
‘Jeg mener helt grundlæggende, at det er sundt og myndiggørende for vores unge, at de har et fritidsjob, tjener deres egne penge og oplever, at de kan bidrage. Men jeg kan desværre også konstatere, at færre unge i dag har et fritidsjob, end da jeg voksede op. Det er også et politisk ansvar at få den udvikling vendt. Derfor lemper vi nu reglerne, så unge kan varetage flere typer arbejdsopgaver flere steder,’ lyder det fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Ministeriet oplyser desuden, at Arbejdstilsynet er i gang med at forberede yderligere lempelser af reglerne.
Man forventer de træder i kraft fra den 1. juli i år.
<strong>Nye regler fra 1. januar 2025</strong>
De nye regler fra 1. januar 2025 betyder, bl.a. at:
- Unge, der er fyldt 13 år, kan fremover varetage flere arbejdsopgaver. Det kan fx være lettere ekspedition ved kassen i et supermarked, højtlæsning for børn i daginstitutioner, køkkenhjælper på et plejehjem, hjælpetræner i en fodboldklub, medhjælper under instruktion af en svend på fx et værksted, industriarbejdsplads eller fabrik og lettere kontorarbejde på en privat eller offentlig arbejdsplads.
- Unge, der er fyldt 13 år, får også flere muligheder for at arbejde med og i nærheden af ufarlige maskiner. Det kan fx være softicemaskiner, kassebånd og små skruemaskiner til mindre reparationsarbejde.
- Unge, der er fyldt 15 år og har afsluttet grundskolen, får fra 1. januar 2025 mulighed for at arbejde på skæve tidspunkter inden for flere brancher, fx hospitaler, plejehjem og fabrikker. Det kan fx være rengøring på et hospital