Næsten ingen indrømmer det – mange gør det: Dette smadrer naturen

Skrald i naturen ved motorvej
Illustrationsfoto.

Det ødelægger naturen, koster millioner i oprydning. Alligevel sker det hver eneste dag på de danske veje. Men hvad handler det egentlig om?

Ifølge en ny undersøgelse er problemet langt større, end de fleste tror. Samtidig viser tallene, at der er en markant forskel mellem det, folk siger, og det, de gør.

Der er tale om et voksende problem med skrald i vejkanten – affald, der bliver smidt direkte ud af bilernes vinduer og ud i naturen.

Helt konkret svarer fire ud af ti danskere, at de inden for det seneste år har oplevet andre bilister smide skrald ud ad vinduet. Alligevel er det kun seks procent, der indrømmer, at de selv har gjort det. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige, som har udsendt en pressemeddelelse.

Et problem med konsekvenser for naturen

Hos Gjensidige er bekymringen stor. Skadedirektør Lene Rasmussen peger på både miljømæssige og økonomiske konsekvenser:

‘Det er mit indtryk, at hvor mange danskere ikke kunne finde på at smide affald på gaden foran andre, så føles det mere omkostningsfrit at smide det ud af bilvinduet, hvor man hurtigt er videre. Men det er enormt dårlig stil og har både økonomiske og miljømæssige omkostninger,’ fortæller hun.

Faktisk indsamler Vejdirektoratet mellem 700 og 900 tons skrald hvert år langs de danske statsveje. Det drejer sig især om cigaretskodder, mademballage, plastposer og dåser – affaldstyper, der kan tage årtier at blive nedbrudt i naturen.

Samtidig kan skrald i vejkanten også udgøre en reel risiko for både dyr og trafiksikkerhed.

Hvem har ansvaret?

Selvom de fleste godt ved, at man burde vente med at smide sit affald til næste skraldespand for at passe på naturen, er fristelsen i bilen tilsyneladende for stor for nogle.

‘Skraldet er til gene for miljøet, dyrelivet og trafiksikkerheden, og det er ikke sværere end at holde ind på en rasteplads eller tankstation og smide det ud, eller at vente den korte tid det tager, før man er hjemme ved sin egen skraldespand,’ understreger Lene Rasmussen.

Hun opfordrer derfor bilister til at tænke sig om én ekstra gang næste gang affaldet frister i bilen – og huske på, at én dåse eller én pose, der bliver smidt, kan gøre skade i naturen i årevis.

Om undersøgelsen:

  • 38 % har oplevet andre smide skrald ud af bilvinduet
  • Kun 6 % indrømmer, at de selv har gjort det
  • Undersøgelsen er baseret på 911 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, udført af YouGov for Gjensidige

Nationalbanken sænker renten: Hvad betyder det for dansk økonomi – og din pengepung?