Ulovligt salg af lattergas på sociale medier skal nu have sværere kår. Et nyt lovforslag fra Erhvervsministeriet skal give myndighederne mulighed for at komme tættere på de kriminelle netværk, der sælger det farlige stof – særligt til unge – i lukkede onlinegrupper.
Selvom mængden af tomme lattergaspatroner i gadebilledet er faldet de seneste år, er problemet langtfra løst. Salget er blot rykket over på sociale medier, hvor det ofte foregår i skjulte eller lukkede fora.
Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse, hvor Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
“Det handler kort og godt om at beskytte vores unge mennesker. Vi er heldigvis kommet langt, siden der lå lattergaspatroner og flød i gaderne, men kampen er ikke slut. Vores myndigheder gør et godt stykke arbejde. Nu giver vi dem endnu flere værktøjer til at komme efter kriminelle på sociale medier, der sælger farlig lattergas i lukkede grupper. For de farlige patroner hører hverken til i gadebilledet eller på de sociale medier”
Fiktive profiler og nye beføjelser
Med det nye lovforslag vil myndighederne få mulighed for at anvende fiktive profiler på sociale medier. Det betyder, at de diskret kan få adgang til lukkede grupper, hvor handlen foregår, uden at afsløre deres identitet. På den måde kan de indsamle dokumentation for den ulovlige aktivitet, uden selv at deltage i den.
Samtidig strammes grebet om de platforme, der ikke reagerer, når de bliver gjort opmærksomme på ulovligt salg. Hvis en platform nægter at følge et påbud fra myndighederne om at stoppe handlen, kan der nu i sidste instans udstedes en retskendelse om blokering.
Førstebehandling i Folketinget
Lovforslaget blev førstebehandlet i Folketinget den 1. april 2025 og markerer et skridt i myndighedernes indsats mod misbrug af lattergas blandt unge. Flere politiske partier har allerede tilkendegivet støtte til tiltaget, og der forventes bred opbakning.
Selvom lattergas teknisk set er lovligt og anvendes både i industrien og i sundhedssektoren, kan det være farligt, når det bruges som rusmiddel. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan gentagen brug føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder nerveskader, bevidstløshed og i værste tilfælde dødsfald. Derudover udgør de små metalpatroner en affalds- og sikkerhedsudfordring i bybilledet.
Sent tirsdag aften er der udbrudt brand i zoologisk have. Det strømmer til med udrykning.