Musikbranchen skaber rekorder: Men står også overfor store trusler

Illustrationsfoto.

Musikbranchen har oplevet markant økonomisk vækst, men står samtidig overfor alvorlige udfordringer, som truer den langsigtede stabilitet.

Det forgange år har været et bemærkelsesværdigt år for musikbranchen. Både på godt og ondt.

På den ene side har vi set betydelige økonomiske fremskridt, mens branchen på den anden side står over for udfordringer, der truer dens langsigtede stabilitet.

Det skriver Koda i en pressemeddelelse.

Koda rapporterer således en omsætning på knap 1,4 milliarder kroner i 2024. Det betyder, at mere end 1,2 milliarder kroner vil blive fordelt til rettighedshavere både i Danmark og internationalt. Denne økonomiske støtte har givet musikbranchen et solidt løft.

Samtidig har de opnået en historisk milepæl ved for første gang at udbetale rettighedsindtægter til over 30.000 medlemmer, hvilket understøtter en bredere udbetaling af musikrettigheder.

Onlineplatforme driver væksten

Den samlede omsætning er altså steget med 26 millioner kroner sammenlignet med året før, og væksten er især drevet af Kodas største indtægtsområde: onlineplatforme. Stigningen skyldes primært forhøjede abonnementspriser og nye aftaler med digitale tjenester.

”Årets resultat viser, at vores langsigtede indsats for at sikre de rette aftaler og styrke licenseringsarbejdet – både nationalt og internationalt – virker. Det er særligt positivt, at vi på tværs af alle indtægtsområder ser et solidt resultat, og at vi kan udbetale rettighedsindtægter til flere medlemmer end nogensinde før. Det er kernen i vores arbejde: at sangskrivere, komponister og musikforlag modtager en rimelig betaling, når deres musik bliver brugt,” siger Kodas direktør, Gorm Arildsen.

Branchen under pres

Men selvom 2024 har været et år med økonomisk vækst, er musikbranchen ikke uden udfordringer. En rapport advarer om, at musikskabere kan miste op til en fjerdedel af deres indtægter til kunstig intelligens (AI) inden for de næste fire år, medmindre politiske reguleringer træder i kraft.

Samtidig kæmper musikstreaming med en lav betalingsprocent: Kun 60 procent af danske musikstreamere betaler for den musik, de streamer.

Gorm Arildsen understreger, at den økonomiske værdikæde i musikbranchen er under pres, især på grund af de digitale udviklingers hastighed og tech-giganternes indflydelse.

Det er derfor essentielt, at branchen samarbejder om at sikre en mere retfærdig økonomi og en ansvarlig integration af AI.

“Der er ingen tvivl om, at den økonomiske værdikæde i musikbranchen er under et voldsomt pres. Flere udfordringer tårner sig op i horisonten – herunder den accelererende digitale udvikling, faldende indtægter på traditionelle markeder og ikke mindst et øget pres fra de internationale tech-giganter. Det er derfor helt afgørende, at branchen står sammen om at løse problemerne – hvad enten det drejer sig om kampen for en mere retfærdig streamingøkonomi eller at sikre, at generativ AI udvikler sig på en bæredygtig og ansvarlig måde, så teknologien integreres uden at underminere musikkens økonomiske økosystem – og uden at den fortrænger den menneskelige kunst,” udtaler Gorm Arildsen.

Danskerne inviteres til at stemme på 20 bud på, hvad der bedst repræsenterer den danske kulturarv – alt fra håndbold og hygge til højskoler. Se de 20 forslag nede i artiklen.