Museum gransker latterens magt: Hvordan humor har formet synet på kvinder

Foto: Frederiksbergmuseerne

Museum åbner en ny udstilling, der går tæt på, hvordan latter, køn og magt har flettet sig ind i hinanden i dansk scenekunst gennem mere end et århundrede.

Latter er ikke kun en reaktion – det er også en magtdemonstration. Den viser, hvad vi som samfund finder sjovt, acceptabelt eller uacceptabelt. Den former vores opfattelser af mennesker og grupper og afspejler tidens normer.

Netop latterens magt er omdrejningspunktet i STORM – Museet for humor og satires nye udstilling ‘Det var en anden tid’, der sætter fokus på, hvordan humor gennem 125 år har påvirket synet på kvinder i dansk scenekunst.

Det oplyser Frederiksbergmuseerne i en pressemeddelelse.

Udstillingen undersøger, hvordan humor og latter både har skjult og normaliseret kønnede magtstrukturer – og hvordan en tilsyneladende uskyldig bemærkning som “det var en anden tid” alt for ofte er blevet brugt til at bortforklare sexisme og ulighed.

En latter, der former – og forstummer

For hvordan har kvinder på scenen tidligere måttet leve med eller kæmpe imod disse strukturer? Og hvordan spiller de gamle magtforhold stadig en rolle i dag?

‘Det var en anden tid’ tager publikum med på en rejse gennem dansk populærkultur – fra varieté og revy til moderne satire og scenekunst. Med alt fra sangtekster og sketches til kostumer, fotos og personlige vidnesbyrd åbnes en fortælling om de ofte usynlige regler og kønsdynamikker, der har præget scenen både foran og bag tæppet.

(Artiklen fortsætter under informationsboksen)

Stemmer, der brød mønstre

Udstillingen rummer også fortællinger om ti kvinder, der satte sig op mod de fastlåste rammer og skabte plads til nye stemmer og fortællinger. Fra Dagmar Hansen og Liva Weel til Hella Joof og Emma Sehested Høeg – stærke skikkelser, som hver især har rykket ved både scenekunsten og samfundets syn på kvinder.

Men udstillingen er ikke kun retrospektiv. ‘Det var en anden tid’ fungerer også som en samtalestarter og platform for nutidige refleksioner. Gennem talks, debatter og samarbejder med scenekunstens aktører bliver museet et levende forum for diskussion om køn, magt og humor i Danmark – dengang og nu.

Udstillingen åbner den 16. maj 2025 og kan opleves frem til den 30. august 2026 på STORM – Museet for humor og satire.

Gratis open air-koncerter i seks byer byder på operahits, musicalklassikere og smagsprøver på næste sæson fra Det Kongelige Teater.