Jeppe Bruus besøgte Sejet Planteforædling for at se, hvordan ny teknologi og genetik kan sikre fremtidens robuste afgrøder og grøn omstilling i landbruget.
Hvordan kan innovation og genetisk planteforædling hjælpe dansk landbrug med at producere mere bæredygtigt og effektivt? Det var hovedtemaet, da Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, mandag lagde vejen forbi Sejet Planteforædling ved Horsens Fjord. Det oplyser DLG Group i en pressemeddelelse.
Sejet Planteforædling, som ejes af DLG i samarbejde med Novo Holdings, har i årtier arbejdet med at udvikle nye plantesorter til både dyrefoder og fødevarer. Med ny teknologi og genetisk viden håber virksomheden nu at kunne bidrage endnu mere aktivt til at løse en af landbrugets største udfordringer: At producere mere på mindre areal – og samtidig mindske klimaaftrykket.
DNA og NGT skal gøre afgrøder stærkere
”Tiden er moden til gøre brug af de nye teknologier. Det gælder især indenfor DNA og NGT, for genetik kan låse op for en masse nye muligheder. Vi på Sejet Planteforædling kan hjælpe med at skabe fremtidens robuste afgrøder, der skal være en del af fundamentet for at landmændene kan lykkes med den grønne omstilling,” siger Birger Eriksen, direktør for Sejet Planteforædling, i pressemeddelelsen.
NGT står for New Genomic Techniques – en betegnelse for moderne metoder som bl.a. gensaksen CRISPR, der gør det muligt at udvikle planter med præcise, ønskede egenskaber som højere udbytte, bedre næringsindhold eller øget modstandsdygtighed over for sygdomme og tørke.
Christoffer Hage, vicekoncerndirektør i DLG, understreger, at arbejdet med den grønne trepart også handler om at sikre landmændene økonomisk bæredygtighed:
”Det er vigtigt for os løbende at hjælpe med at forbedre landmandens driftsøkonomi […] for landbruget skal lykkes med at effektivisere driften for at opnå de grønne mål. Her spiller Sejet Planteforædling en nøglerolle.”
EU og Farm to Fork
Ifølge Klimarådet skal dansk landbrug reducere sine udledninger med 55-65 procent frem mod 2030 for at nå de nationale klimamål.
Et centralt værktøj i denne omstilling er udvikling af klimavenlige afgrøder. EU’s fødevarestrategi Farm to Fork åbner desuden for mere fleksibel regulering af nye genteknologier, som kan accelerere udviklingen af afgrøder med lavere klimabelastning. Danmark afventer dog fortsat politisk afklaring om brugen af NGT i praksis.
Fælles fodslag om grøn omstilling
Under besøget fik ministeren en rundvisning i markforsøgene og drøftede med forskere og erhvervsfolk, hvordan teknologi og innovation i planteforædling kan bidrage til en grønnere og mere modstandsdygtig fødevareproduktion. Ifølge DLG er besøget et skridt på vejen mod et tættere samarbejde om at skabe bæredygtig vækst i landbruget.