Kommunernes mulighed for at nedlægge betondækningsgrave uden at opføre nye beskyttelsesrum fjernes med ny lovændring.
Fra den 15. juli 2025 er det slut med, at kommuner på eget initiativ kan nedlægge offentlige beskyttelsesrum opført som betondækningsgrave, uden at etablere en erstatning. Det sker som led i en opstramning af beredskabet i lyset af et mere alvorligt og uforudsigeligt trusselsbillede. Sådan beskrives det i en pressemeddelse fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Mere alvorligt trusselsbillede kræver handling
Ændringen udspringer af en ændring i bekendtgørelsen om fjernelse af betondækningsgrave, hvor § 5a nu er ophævet. Paragraffen gav tidligere kommunerne mulighed for at fjerne beskyttelsesrum uden krav om at etablere nye. Den ændrede lovgivning trådte i kraft den 15. juli 2025 og er offentliggjort af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, udtaler sig blandt andet således i nævnte pressemeddelse:
“Vi befinder os i en tid med et forandret og mere alvorligt trusselsbillede, der kalder på større opmærksomhed omkring sikkerhed og beredskab. Vi skal alle være med til at sikre, at Danmark er rustet til at beskytte befolkningen i en krisesituation. Det gælder både borgere, virksomheder, kommuner og myndigheder.”
Han understreger samtidig, at ophævelsen af § 5a sender et vigtigt signal:
“Med den foreslåede ændring ophæves kommunernes mulighed for at nedlægge betondækningsgrave på eget initiativ, og der sendes et vigtigt signal om, at vi skal forberede os på en ny beredskabsmentalitet.”
Fokus på civilbeskyttelse og robust infrastruktur
Ændringen er en del af en bredere indsats, hvor myndighederne ser med nye øjne på Danmarks eksisterende beskyttelsesinfrastruktur. Målet er at sikre, at beskyttelsesrum ikke kun bevares, men også vurderes og vedligeholdes i en tid, hvor både klimarelaterede og geopolitiske trusler har øget behovet for robust civilt beredskab.
Stigende kritik af manglende kapacitet
Opgørelser fra Beredskabsstyrelsen viser, at Danmark råder over millioner af pladser i beskyttelsesrum, men mange af dem er ikke klargjorte og kan derfor ikke tages i brug med det samme ved uvarslede hændelser. Kommunerne har ansvaret for at vedligeholde og klargøre de offentlige beskyttelsesrum og kan pålægges dette af ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, hvis situationen kræver det.
I fredstid må rummene bruges til andre formål, så længe det ikke forringer deres funktion som beskyttelsesrum. Den seneste opgørelse fra juni 2024 viser, at der er ca. 3,4 mio. pladser i klargørbare sikringsrum, samt yderligere pladser i offentlige og supplerende beskyttelsesrum som f.eks. underjordiske parkeringsanlæg.
Melania fik Trump til at ændre syn på Putin: Her er hvad hun sagde