Energistyrelsen åbner en ny pulje på 36 millioner kroner for CO₂-tunge virksomheder, der bliver ramt af den kommende CO₂-afgift. Støtten skal hjælpe dem med at investere i bæredygtige løsninger og reducere deres afhængighed af fossile brændsler.
Fra 26. februar kl. 12 kan de mest CO₂-belastede virksomheder søge tilskud til grønne investeringer. Puljen er en del af en større ramme på næsten 1 milliard kroner, som frem til 2030 skal hjælpe industrien med at reducere deres udledning og omstille sig til en mere klimavenlig produktion.
Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
“CO₂-afgiften på industrien er et meget væsentligt skridt på vejen mod Danmarks klimamål, men den stiller store krav til virksomhederne om at reducere udledningerne. Med investeringsstøtten kan de mest CO₂-tunge industrier få tilskud til at nedbringe forbruget af fossile brændsler – for eksempel ved at udskifte gaskedler til varmepumper eller fjernvarme. Vi håber, at mange vil søge puljen, så pengene kommer ud at gøre gavn,” siger vicedirektør i Energistyrelsen Iben Møller Søndergård.
Kan have alvorlige økonomiske konsekvenser
Ifølge Klimarådet er CO₂-afgifter et af de mest effektive redskaber til at reducere drivhusgasudledninger, men de kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for industrien, hvis ikke virksomhederne får mulighed for at investere i grønne løsninger. Det er blandt andet på den baggrund, at Energistyrelsen rejser puljen.
Rapporten fremhæver, at CO₂-afgifter virker bedst, når de kombineres med økonomiske støtteordninger, der fremmer innovation og teknologisk omstilling. Netop derfor spiller den nye investeringspulje en central rolle i at sikre, at CO₂-tunge virksomheder ikke blot beskattes hårdere, men også får incitamenter og økonomisk støtte til at investere i mere bæredygtige produktionsmetoder.
Hvem kan søge?
Puljen er målrettet virksomheder inden for procesindustri, mineralogiske processer, olieraffinering, indenrigssøfart og offshore-aktiviteter i Nordsøen. For at være støtteberettiget skal virksomhederne have en årlig CO₂-udledning på mindst 1.500 ton og opleve en afgiftsforhøjelse på mindst 2,3 procent af deres bruttoværditilvækst.
Støtten udgør 500 kroner per ton sparet CO₂, og virksomheder kan få dækket mellem 20 og 60 procent af deres omkostninger, afhængigt af projektets karakter og virksomhedens størrelse.
Midlerne fordeles efter først-til-mølle-princippet, så virksomheder, der søger tidligt, har størst chance for at få tilskud.
CO₂-afgiften, som gradvist indføres fra 2025 til 2030, blev vedtaget i forbindelse med Aftale om Grøn Skattereform i 2022. Puljen er et led i regeringens strategi for at støtte de virksomheder, der har sværest ved at omstille sig, skriver Energistyrelsen.
Energistyrelsen: Støtteordningen de kommende år
Puljen i 2025 er på 36 millioner kroner, men vil gradvist vokse frem mod 2030. I alt er der afsat 995 millioner kroner, fordelt på følgende år:
2026: 48 millioner kroner
2027: 222 millioner kroner
2028: 306 millioner kroner
2029: 384 millioner kroner
Virksomheder kan indsende ansøgninger til Energistyrelsen fra 26. februar 2025 kl. 12 og frem til november, eller indtil puljen er opbrugt.