Danmark investerer knap 29 milliarder kroner i CO₂-fangst og -lagring. 10 projekter er nu prækvalificeret og forventes at bidrage væsentligt til landets klimamål for 2030.
CO₂-fangst og -lagring spiller en stadig større rolle i Danmarks klimaindsats, og interessen for at tage del i udviklingen er stor. Hele 16 projekter har søgt om at blive en del af den statslige CCS-pulje på knap 29 milliarder kroner – og nu er de 10 stærkeste udvalgt til at komme videre i forløbet.
Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Puljen skal støtte opskalering af teknologier, der kan fange CO₂ fra industrielle anlæg og lagre det permanent i undergrunden. CCS (Carbon Capture and Storage) ses som et af de nødvendige værktøjer til at nedbringe Danmarks udledninger – særligt fra sektorer, hvor det er vanskeligt at reducere på anden vis.
‘CO₂-fangst og lagring er et af de klimaredskaber, der skal hjælpe os i mål. Og en af de teknologier, som de seneste år har udviklet sig eksponentielt i Danmark. Vi giver den nu endnu et skub med knap 29 milliarder kroner, der skal omsættes til CO₂-reduktioner fra 2030,’ udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Ifølge Energistyrelsen er CCS-teknologi et centralt element i regeringens Klimaprogram 2024, hvor det forventes, at 3,2 millioner tons CO₂ årligt skal reduceres via fangst og lagring i 2030 – herunder også fra biomassebaserede anlæg. Teknologien er særligt tiltænkt sektorer som cementproduktion, affaldsforbrænding og fjernvarme, hvor andre løsninger ikke er tilstrækkelige.
Projekter over hele landet
Blandt de udvalgte aktører er både kommunale og private virksomheder, herunder Ørsted, Aalborg Portland, HOFOR, ARGO og Fjernvarme Fyn. Projekterne varierer i størrelse og tilgang, men har det fælles mål at bidrage til de 2,3 millioner tons CO₂-reduktion, som CCS-puljen skal muliggøre årligt fra 2030.
Tidligere har Ørsted allerede fået tildelt cirka 8 milliarder kroner til et projekt, der fra 2026 skal fange og lagre 430.000 tons CO₂ om året.
De 10 prækvalificerede projekter skal aflevere deres indledende bud i august 2025. De endelige bud ventes i december, hvorefter midlerne fra CCS-puljen tildeles.
De prækvalificerede projekter er:
- AffaldPlus Affaldsenergi A/S
- ARGO CCS A/S
- E.ON Carbon Capture Solutions Copenhagen ApS
- Energnist CaptureCo A/S
- Fjernvarme Fyn Fangst A/S
- Gaia ProjectCo P/S
- HOFOR DSS SPV A/S
- Kredsløb Holding A/S
- Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S
- Aalborg Portland A/S