Midtjyske forslag skal genstarte livet i landsbyerne

Hvordan får vi flere unge til at blive boende i landsbyerne? Hvordan får man fællesskaber på tværs af generationer til at blomstre? Og hvordan får man hverdagen til at hænge sammen uden bil? De spørgsmål har Region Midtjylland forsøgt at svare på i et bredt regionalt samarbejde – og nu er resultaterne landet i form af ti anbefalinger til fremtidens landdistrikter.

Flere af anbefalingerne handler om mobilitet og fællesskab, og to af dem bliver nu støttet med tre millioner kroner: En Fællesbus, drevet af frivillige, og en Landsbycentral som skal fungere som et mødested, samlingspunkt og logistikknudepunkt i lokalområdet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Midtjylland torsdag.

‘Landdistrikterne er en vigtig del af Midtjylland, og de har både særlige kvaliteter og særlige udfordringer. Vi skal ikke gøre landsbyerne til storbyer, men vi skal sikre, at det er muligt at leve et godt liv – uanset hvor i regionen man bor. De anbefalinger, vi har fået fra forummet, er konkrete, lokalt forankrede og bygger på engagement fra dem, der ved mest, og jeg glæder mig til at se anbefalingerne blive ført ud i virkeligheden,’ siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Ifølge en analyse fra Landdistrikternes Fællesråd er borgerdrevet mobilitet og lokale samlingspunkter blandt de mest efterspurgte tiltag i landdistrikterne. Frivilligt organiseret transport og fleksible fælleshuse styrker både tilgængeligheden og sammenhængskraften i tyndt befolkede områder. Anbefalingerne fra Region Midtjylland flugter derfor med den nationale debat om, hvordan man giver nyt liv til de små samfund.

Fra skrivebord til landsby

Anbefalingerne er udviklet i regi af et regionalpolitisk forum med deltagelse fra kommuner, fonde, virksomheder og civilsamfund. Morten Flæng (S), som er formand for forummet, understreger, at det ikke blot handler om idéer på papir:

‘Det har været et inspirerende og energifyldt forum med en utrolig bredde i både deltagere og idéer. Anbefalingerne er fulde af liv, praksisnærhed og potentiale. Det er ikke skrivebordsprodukter – det er forslag, der kan bruges, prøves og skaleres. Jeg er stolt af det arbejde, vi har leveret, og ser frem til at se, hvordan det bliver taget videre ude i landsbyerne,’ siger han.

Også Grith Mortensen fra Ejendomsfonden Molsværket, der deltog i forummet, roser processen:

‘Regionalpolitisk forum om fremtidens landdistrikter var skidesjovt og gav inspiration og gode diskussioner. Deltagernes diversitet afspejler den diversitet, du møder i landdistrikterne. Mangfoldigheden giver gode konkrete idéer, som jeg tror mange landdistrikter kan bruge. Og jeg håber, vi fortsætter med at mødes, så vi kan fortsætte med inspirere og udvikle hinanden’, siger hun.

Et arbejdsområde i forandring

På grund af sundhedsreformen mister regionerne muligheden for at arbejde med bred landdistriktsudvikling fra 2026. Derfor fokuserer Region Midtjylland nu indsatsen på tre områder, som regionen fortsat har ansvar for: miljø, uddannelse og mobilitet.

De resterende anbefalinger bliver videreformidlet til relevante aktører – som kommuner, LAG’er og fonde – med henblik på lokal handling og forankring.