Mette Frederiksen deltager ved sikkerhedskonference: ‘Europa er i en alvorlig situation’

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager ved den årlige sikkerhedskonference i München i weekenden.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør en lang række statsledere selskab og deltager i weekenden i den årlige sikkerhedskonference, der foregår i den sydtyske by München.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Statsministeren skal blandt andet deltage i en paneldebat om sikkerhedstilsagn til Ukraine på konferencens hovedscene.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkivfoto af Mette Frederiksen.

– Men den alvorlige situation, Europa står i, er sikkerhedskonferencen i München en vigtig mulighed for at øge dialogen med kollegaer og allierede, siger Mette Frederiksen i meddelelsen.

Hun tilføjer, at i en tid med skift i den geopolitiske virkelighed og krig på kontinentet er det “afgørende med sammenhold og alliancer”.

En lang række stats- og regeringschefer deltager ved sikkerhedskonference Munich Security Conference fra fredag til søndag.

Herunder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, USA’s vicepræsident, J.D. Vance og den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio.

Den snart tre år lange krig mellem Ukraine og Rusland vil formentlig være på dagsordenen i møder mellem Ukraines og USA’s repræsentanter.

USA’s præsident, Donald Trump, har meldt ud, at der vil være møder mellem repræsentanter fra USA, Ukraine og Rusland.

Fra ukrainsk side er meldingen dog, at der ikke er planer om at deltage i et sådant møde.

Det har Zelenskyjs rådgiver, Dmytro Lytvyn, sagt.

– Der skal en fælles forståelse (blandt de allierede) på bordet for, at der kan være en samtale med russerne. Lige nu er der ikke noget på bordet. Diskussioner med russerne påtænkes ikke.

Onsdag fremlagde USA’s forsvarsminister, Pete Hegseth, for første gang en amerikansk plan for fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland.

Det indebærer en række afvisninger af de krav, Ukraine hidtil har stået fast på, og som har mødt opbakning fra Europa:

Ukraine kan ikke vende tilbage til sine grænser fra før 2014. Ukraine kan ikke blive medlem af Nato. Og USA vil ikke sende tropper til Ukraine som del af en fredsbevarende styrke, understregede Pete Hegseth.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) deltager også i weekendens konference.

/ritzau/