Den kommende grønlandske regering møder ikke modstand fra dansk side i dens ønske om en revision af selvstyreloven.
– Jeg vil sige det på den måde, at jeg synes, at det er helt naturligt at kigge ned i en ny selvstyrelov, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til den skrevne presse under sit tre dage lange besøg i Grønland.
Hun påpeger, at den nuværende selvstyreordning trådte i kraft i 2009.
– Men meget har forandret sig siden 2009.
– Så regeringen og jeg synes, at det er helt naturligt, at vi også kigger på, hvad det er for en selvstyrelov, der skal være i fremtiden.
– Vi kommer til at arbejde sammen på mange forskellige områder, og fra mandag er der et nyt Naalakkersuisut (Grønlands regering, red.), og så er vi klar.
Det nye Naalakkersuisut, der officielt skal godkendes mandag, kommer til at blive ledt af Demokraatit-formand Jens-Frederik Nielsen, som Mette Frederiksen har brugt en stor del af besøget i Nuuk på at lære at kende.
Jens-Frederik Nielsen bliver regeringsleder i en regering bestående af partierne Demokraatit, Inuit Ataqatigiit (IA), Siumut og Atassut.
Og allerede på side 2 i den nye regerings koalitionsaftale fremgår ønsket om at få kigget på selvstyreloven.
Regeringen vil „straks‟ indlede forhandlinger med Danmark „med henblik på at skabe fornyede og moderne rammer for det fremtidige samarbejde‟, lyder det.
De forhandlinger skal tage udgangspunkt i tre spor, fremgår det videre af koalitionsaftalen.
Grønland og Danmark skal være „totalt ligestillede og ligeværdige‟, og der skal være „realitetsforhandlinger‟ om det økonomiske samarbejde, herunder „nødvendige investeringer for at skabe udvikling i Grønland‟.
Og så skal der „udarbejdes en køreplan for betingelserne for en revision af selvstyreloven‟.
Og udover at være klar til at „kigge ned i en ny selvstyrelov‟, varsler Mette Frederiksen også investeringer i Grønland.
– Noget af det, som jeg ved, at vi kommer til at dykke ned i, er, hvordan vi kan være med til at understøtte investeringer udefra.
Det drejer sig både om danske, men også investeringer fra EU.
– Det gælder i forhold til kritisk infrastruktur, det gælder i forhold til råstoffer og mineraler, men det gælder jo også i forhold til at sikre et stærkere fundament under Grønlands erhvervsliv, siger Mette Frederiksen.
Selvstyreloven fra 2009 erstattede hjemmestyreordningen fra 1979.
Selvstyreloven giver blandt andet mulighed for at hjemtage sagsområder fra Danmark, men siden 2009 er kun to områder blevet hjemtaget.
Der følger ikke øget bloktilskud med en hjemtagelse – det var ellers tilfældet under hjemmestyret.