Med en ny aftale mellem Danske Regioner og fagforeningerne sikres medfædre og surrogatmødre nu ret til løn under barsel. Det sker som led i et administrativt tillæg til den eksisterende overenskomst for regionalt ansatte, der skal gælde frem til de næste forhandlinger i 2026. Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.
Der har længe været eksempler på medfædre, som på trods af barselsorlov har måttet klare sig uden løn, fordi reglerne ikke var tilstrækkeligt klare. Nu præciseres reglerne, så de er i tråd med samfundets udvikling og sikrer lige vilkår.
“Jeg er virkelig glad for, at vi har fundet en løsning sammen med de faglige organisationer. Det har været afgørende for os at handle hurtigt. Vores regelsæt skal ikke forskelsbehandle,” siger Lars Gaardhøj, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.
Den nye ordning kommer i takt med en markant stigning i antallet af danske forældre, der benytter surrogatmødre. Ifølge Social- og Boligministeriet bliver der årligt født op mod 100 børn til danske forældre gennem kommercielle surrogataftaler i udlandet – et tal, der vurderes at være stigende. Tidligere har børn født af surrogatmødre ofte befundet sig i et juridisk tomrum, da kun den biologiske far automatisk blev anerkendt som forælder. Med de nye regler bliver det muligt for Familieretshuset hurtigt at træffe afgørelser om forældreskab, hvilket kan skabe større stabilitet og tryghed for børn født gennem surrogataftaler.
Også næstformand Bo Libergren fremhæver vigtigheden af hurtig handling: “Det er positivt, at det har været muligt at finde en god løsning hurtigt. Vores overenskomst skal afspejle samfundets udvikling og ikke skabe forskelsbehandling, så derfor er det godt at medfædre og surrogatmødre nu også har ret til løn under barsel.”
Fra 1. januar 2025 har medfædre og forældre, der får hjælp fra en surrogatmor, haft ret til dagpenge og fravær. Men da løn under barsel er noget, der aftales mellem arbejdsmarkedets parter, har det været nødvendigt at supplere den gældende overenskomst. Med den nye aftale skabes en midlertidig ordning, der sikrer løn under barsel til disse grupper indtil næste overenskomstforhandling.