Med historisk lovforslag vil minister gøre op med manipuleret indhold

Arkivfoto: Jakob Engel-Schmidt til Robert Prisen 2025.

Kulturministeren tager nu skridt mod at tackle de voksende udfordringer med manipuleret indhold på sociale medier.

Efterhånden flyder det med AI-genereret indhold på sociale medier.

Et stadig stigende antal personer bliver udsat for stemmetyveri og eksponeret for manipuleret indhold.

Men det vil kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) nu sætte en stopper for. Ministeren ønsker at ændre ophavsretsloven, så spredning af manipuleret indhold fremover bliver forbudt.

“Vi vil gerne give helt almindelige mennesker, offentlige personer, kunstnere, politikere samt Gud og hvermand ret til egen krop, egen stemme og egne ansigtstræk i en tid, hvor teknologien har overhalet vores lovgivning og truer vores demokrati,” siger Jakob Engel-Schmidt (M) til DR.

Derfor vil ministeren og regeringspartiernes gruppeformænd snart indkalde til forhandlinger om en ændring af ophavsretsloven. Her skal ændringen altså gøre spredning af manipuleret indhold som eksempelvis ‘deepfakes’ forbudt.

Kan ikke stille noget op

Hvis et sådant lovforslag træder i kraft, vil det i så fald være første gang, en sådan lov bliver indført i EU.

“I dag har man ikke mulighed for med loven i hånden at bede om at få fjernet materiale, hvis nogen laver en video med ens stemme og billede, altså et såkaldt deepfake,” forklarer ministeren videre til mediet.

Her nævner han et konkret eksempel med en kollega fra Christiansborg. Kollegaen blev for nylig efterlignet i en deepfake-video, hvor den AI-genererede version af ham sagde, at Putin og Rusland skulle redde Grønland.

“Man kunne også forestille sig en deepfake-video, hvor statsministeren siger, at Danmark træder ud af Nato, siger han og understreger, at det både er den slags, man gerne vil beskytte os imod, men også den helt almindelige danskers interesser,” fortsætter ministeren.

Kulturministeren understreger dog afslutningsvis, at kunstig intelligens ikke kun er negativt. Det kan både bruges effektivt til for eksempel diagnosticering i sundhedsvæsenet og i mere kreative sammenhænge som kunst og tv-serier.

Musikbranchen har oplevet markant økonomisk vækst, men står samtidig overfor alvorlige udfordringer, som truer den langsigtede stabilitet.