Mange lider af det: Knoglebrud bliver dyrere for disse patienter

Nyt dansk studie viser markant højere sundhedsudgifter ved knoglebrud hos personer med type 1-diabetes – undtagen ved hoftebrud.

Et knoglebrud kan blive en langt dyrere affære for personer med type 1-diabetes end for andre patienter. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet, som i samarbejde med forskere fra Steno Diabetes Center Nordjylland og ETH Zurich har undersøgt de økonomiske konsekvenser af knoglebrud hos diabetikere. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.

Ved at sammenligne sundhedsudgifterne for over 4.000 patienter med type 1-diabetes med en kontrolgruppe uden diabetes, har forskerne kortlagt de direkte omkostninger det første år efter et knoglebrud. Resultatet er tydeligt: Med undtagelse af hoftebrud er det dyrere at behandle knoglebrud hos patienter med type 1-diabetes.

Højere udgifter ved næsten alle brud

“Vi ser, at omkostningerne generelt er højere for personer med type 1 diabetes, når de får et knoglebrud. Det gælder for alle typer brud undtagen hoftefraktur,” forklarer Troels Kristensen, lektor i sundhedsøkonomi og -politik ved SDU’s Center for Sundhedsøkonomi (DaCHE).

At hoftebruddene ikke skiller sig ud, kom bag på forskerne – netop fordi hoftebrud typisk er de mest omkostningstunge. Samtidig understreger studiet, at personer med type 1-diabetes stadig har fem gange højere risiko for netop hoftebrud og øget dødelighed i forbindelse med dem.

Forebyggelse kan mindske både brud og regninger

De højere omkostninger ved andre brudtyper – som arm, fod og ankel – skyldes blandt andet længere indlæggelser og et øget behov for medicin. Derfor kan der være meget at hente i at sætte tidligt ind med forebyggelse.

“Vi skal have et større fokus på at forebygge knoglebrud ved personer med type 1 diabetes, for eksempel ved at have fokus på det til de årlige kontroller for sygdommen. Det vil potentielt kunne reducere både risikoen og de økonomiske omkostninger,” siger Annika Vestergaard Kvist, der har stået bag undersøgelsen som en del af sin ph.d. ved SDU.

Ifølge Diabetesforeningen er det veldokumenteret, at personer med type 1-diabetes har nedsat knogletæthed og øget risiko for frakturer. Et dansk registerstudie fra 2022 viste, at risikoen for hoftebrud hos type 1-diabetikere er op til syv gange højere end hos personer uden diabetes – især blandt yngre voksne og kvinder. Samtidig er bruddene ofte mere komplekse og kræver længere restitution, hvilket kan forklare de forhøjede udgifter ved behandlingen. Derfor anbefaler flere forskere øget screening for knogleskørhed blandt diabetikere.

Løkke om Israels offensive planer i Gaza: ‘Stærkt bekymrende’