Et lovforslag, der skulle gøre det lettere for kommunerne at indføre lavere hastighedsgrænser og ændre færdselsforhold i byområder, er blevet udskudt på ubestemt tid.
Forslaget har været i høring, men ministeren oplyser, at den store mængde input og spørgsmål har medført behov for yderligere arbejde. Lovforslaget bliver derfor ikke fremsat inden sommerferien.
Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse fredag.
Transportminister Thomas Danielsen udtaler:
‘Jeg har modtaget mange forslag, inputs og ideer til, hvordan loven kunne indrettes. På grund af den store interesse så udskyder vi fremsættelsen, da større ændringer vil kræve en ny høring. Hvordan det ender, kan jeg ikke sige noget om endnu.’
Det betyder, at kommuner fortsat skal søge politiets samtykke, hver gang de ønsker at ændre hastighedsgrænser eller indføre ændringer som ensretning, afspærringer og andre færdselsbegrænsninger.
Ifølge den oprindelige plan skulle politiet i år have frigivet 22 årsværk, som i dag bruges på godkendelse af kommunale trafikale beslutninger. Det ville ifølge Transportministeriet have lettet både politiets opgaver og kommunernes mulighed for at tilpasse trafikforholdene lokalt.
Flere kommuner og interesseorganisationer har de seneste år efterlyst større lokal beslutningskompetence i forhold til hastighed og trafikstyring. Blandt andet har KL (Kommunernes Landsforening) argumenteret for, at kommunerne er tættest på borgerne og derfor bedst kan vurdere behovet for lavere fartgrænser – eksempelvis i boligområder og ved skoler.
Ifølge en analyse fra Rådet for Sikker Trafik fra 2023 ønsker et flertal af danskerne lavere hastighed i boligområder, og erfaringer fra udlandet viser, at lokale fartbegrænsninger kan reducere antallet af trafikulykker.
Det udskudte lovforslag var del af en bredere indsats for at forenkle færdselsreglerne og styrke kommunernes handlefrihed. Hvordan det videre arbejde med lovgivningen skrider frem, er endnu uklart.