Efter 142 års drift har Det Kongelige Danske Haveselskab overdraget haven til Slots- og Kulturstyrelsen. Men lokalpolitikere protesterer over, at selskabet har taget ti skulpturer med sig.
FrederiksbergLIV kunne tidligere på sommeren fortælle, at Det Kongelige Danske Haveselskab har besluttet at overdrage driften af Haveselskabets Have til Slots- og Kulturstyrelsen.
Engang fungerede det 20.500 kvadratmeter store område sydøst for Frederiksberg Have som køkkenhave for Frederiksberg Slot. Men i 1883 stillede staten anlægget til rådighed for Haveselskabet, som de næste 142 år varetog vedligeholdelsen og plejen af den smukke, temaopdelte have.
Men den 30. juni i år var det altså slut – efter ønske fra Haveselskabet selv.
Driften af haven, inklusive Brøndsalen og Paradehuset, var således tilbage i statens varetægt under Slots- og Kulturstyrelsen.
Med sig tog Det Kongelige Danske Haveselskab dog cirka ti skulpturer fra haven.
Lokalpolitikere modsiger Haveselskabet
Men det modsiger flere lokalpolitikere nu – til trods for, at det netop er Haveselskabet, der ejer dem og altså ikke kommunen.
Det skriver Berlingske.
“Vi går ind i det her, fordi det er en offentlig tilgængelig park på Frederiksberg og en del af Frederiksbergs identitet og kulturhistorie,” siger den konservative rådmand Nikolaj Bøgh til avisen.
Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) har desuden planer om at invitere Haveselskabet og Slots- og Kulturstyrelsen til et møde til august i håb om at få skulpturerne tilbage.
Han ser dem nemlig som en del af byens DNA.
Haveselskabets direktør, Charlotte Garby, understreger over for Berlingske, at skulpturerne gennem årene er købt og betalt af selskabet og derfor dettes retmæssige ejendom.