Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafaldet

Regeringen har præsenteret et nyt udspil, Forberedt på fremtiden VII, hvor der fra 2030 årligt skal investeres 660 millioner kroner i at styrke erhvervsuddannelserne. Tiltaget møder opbakning fra Lederne, der ser det som et vigtigt skridt i retning af at sikre flere faglærte til landets virksomheder.

Erhvervsuddannelserne spiller en afgørende rolle for arbejdsmarkedet, men flere virksomheder oplever udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Uddannelsespolitisk chef hos Lederne, Lars Bo Henriksen, mener, at den økonomiske opgradering kan hjælpe:

“I dag oplever mange ledere ude på landets arbejdspladser store udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret, faglært arbejdskraft. En mangel, som kun vil blive større de kommende år og derfor er en direkte trussel mod den økonomiske vækst, hvis ikke vi gør noget drastisk for at tiltrække og fastholde flere unge på erhvervsuddannelserne,” siger han.

De ekstra midler skal blandt andet bruges på at hæve undervisningskvaliteten og forbedre studiemiljøet på erhvervsuddannelserne. Målet er at mindske frafaldet ved at give bedre støtte til elever, der har brug for det, og sikre en mere inkluderende studiekultur.

Den målsætning erklærer Lederne i en pressemeddelelse sig enige i.

Frafald er en stor udfordring

En analyse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at op mod 40 procent af de unge, der starter på en erhvervsuddannelse, falder fra inden for de første to år. Det er et alvorligt problem, da virksomheder i stigende grad efterspørger faglærte medarbejdere. Regeringens nye initiativer har blandt andet til formål at øge støtten til elever med sociale eller faglige udfordringer, så flere gennemfører deres uddannelse.

Lars Bo Henriksen understreger vigtigheden af at fastholde eleverne gennem hele deres uddannelsesforløb:

“Det er vigtigt, at man vil holde en hånd under de elever, som har udfordringer, enten socialt eller fagligt, og at denne støtte bæres med ud i de virksomheder, hvor de studerende er i lære. På den måde kan vi forhåbentlig undgå, at de falder fra, og at vi som samfund går glip af de talenter, som i sidste ende kommer os alle til gode.”

Fokus på inkluderende studiemiljøer

Regeringen vil også gøre op med diskrimination og stereotyper på erhvervsskolerne. Undervisningsmiljøloven opdateres, så den sikrer et mere inkluderende læringsmiljø fri for seksuel chikane og diskrimination.

“Det er helt afgørende, at vi skaber studiemiljøer og uddannelser, hvor alle føler sig velkomne og inkluderede. Det har længe været et fokuspunkt for Lederne, fordi vi ved, at ekskluderende studiemiljøer afholder nogen fra at søge ind og får allerede motiverede studerende til at falde fra,” siger Lars Bo Henriksen.

Med de nye initiativer håber regeringen at vende udviklingen og styrke erhvervsuddannelserne, så de kan bidrage til at løse den stigende mangel på faglært arbejdskraft.

Walid “Knaldperlen” om ‘Sikringen’: Sådan var det at se søns mor på skærmen