I lørdags meldte Lars Løkke Rasmussen ud, at de danske EU-forbehold om euro og retsforbehold skal væk. Hvis det sker, vil det blandt andet betyde, at vi i Danmark skal bruge euro i stedet for kroner. Men, hvad tænker danskerne om det? Presse-fotos.dk har været en tur på gaden.
„Skal vi gøre en større forskel – en ægte forskel – så skal vi gøre vores stemme større. Og det gør vi ved at stemple helt ind i det europæiske projekt.‟
Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen, da han stod på talerstolen til Moderaternes årsmøde i København i lørdags.
Hvis Danmark gør som udenrigsministeren ønsker sig, betyder det samtidig, at kronen ryger ud med badevandet, og euroen bliver danskernes nye valuta.
Men, hvad tænker danskerne egentlig om den virkelighed? Presse-fotos.dk har været en tur på gaden for at stikke fingeren i jorden.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Vil ikke dele økonomi med sydeuropæere
Da Presse-fotos.dk møder 56-årige Jimmy ved Albertslund Kanal, gør han det med det samme klart, at det er et svært spørgsmål.
Han vil gerne have, at vi er en del af EU, men samtidig skal der stadig være frihed for Danmark.
„Vi vil gerne være med i alt muligt, men vi vil også gerne bevare vores egen krone og vores egne pengesedler – jeg synes vi skal beholde kronerne, endnu,‟ siger han.
Henrik på 56 år er heller ikke vild med idéen om at skifte kronen ud med euroen. Her bunder bekymringen blandt andet i problemerne med de andre EU-landes økonomi.
„Jeg er ikke helt tryg ved at skulle dele økonomi med sydeuropæere. Vi kan godt være fælles på andre områder, militært og sådan noget, men lige præcis økonomi er jeg ikke vild med,‟ fortæller han og fortsætter:
„Det handler om at være uafhængig af eksempelvis græsk og fransk økonomi.‟
(Artiklen fortsætter under informationsboksen)
Da vi sagde nej til euroen
Da danskerne i september 2000 gik til stemmeurnerne, var det for at stemme om Danmark skulle være en del af den fælles valuta – euroen.
Dengang endte 46,8 procent med at stemme ja, mens 53,2 procent stemte nej, hvilket – som bekendt – betyder, at vi fortsat har kronen som valuta.
Vil stemme ja til euroen
Som afstemningen i 2000 viste, er det ikke alle, der for alt i verden vil beholde kronen som Danmarks valuta.
48-årige Peter er egentlig fint tilfreds med kronen, men kunne måske alligevel godt finde på at stemme ja til euroen, hvis det bliver aktuelt.
Hvad tænker du om, at Lars Løkke vil have euroen til Danmark?
„Jeg synes egentlig, at det er fint nok med kronen. Det har fungeret indtil videre.‟
„Jeg har ikke lige sat mig helt ind i det, så for nu er det bare tanker. Det er mere, hvis det bliver aktuelt, at man skal sige, hvad der så er for og imod.‟
Kan du se en idé i, at vi rykker lidt tættere sammen i ‚EU-bussen‛ i den situation vi står i lige nu med verdenen, der forandrer sig så meget?
„Ja, det kan jeg godt som det er lige nu, men jeg synes også, at det er lidt farligt at bruge det som en slags trussel, at vi skal være en del af det nu, når det ikke har været aktuelt før. Grundlaget skal være ok og ikke bare et pres,‟ siger han uden alligevel at være helt afvisende over for idéen om euro i Danmark.
Nu er det jo bare spekulationer, men hvad ville du stemme, hvis det ender med en folkeafstemning om euroen?
„Jeg tror jeg vil stemme ja (til euroen, red.), fordi kronekursen følger alligevel eurokursen.‟
Der er dog alligevel ingen indikationer på, at vi snarligt skal stemme ja eller nej til euroen i Danmark.
I lørdags spurgte Danmarks Radio Lars Løkke ind til, om en folkeafstemning om EU-forbeholdene havde været diskuteret i regeringen for nylig.
„Jeg har ikke noget konkret forslag om, at vi skal have en folkeafstemning. Det tror jeg heller ikke, vi får. Det tror jeg heller ikke, man kan overbevise de to andre regeringspartier om,‟ svarede udenrigsministeren.