Lægemiddel bliver overset: Eksploderet trods alvorlige bivirkninger

gabapentin
Illustrationsfoto.

Forbruget er eksploderet – og det bekymrer både forskere og læger. Nu advarer eksperter mod en medicin, som mange danskere i dag får på recept. Det er selvom det kan medføre både afhængighed og øget risiko for skader.

Det er især én aldersgruppe, der er i risikozonen. Og ét lægemiddel skiller sig særligt negativt ud.

Et nyt studie viser, at det samlede forbrug i Danmark er firedoblet siden 2010. Samtidig falder brugen af opioider. Det kunne lyde som godt nyt – men flere fagpersoner frygter, at det blot har flyttet problemet.

Det skriver TV 2. Professor og lægemiddelforsker Anton Pottegård fra Syddansk Universitet udtrykker alvorlig bekymring til mediet:

‘Det er ikke et særlig effektivt lægemiddel, og der er mange bivirkninger. Blandt andet afhængighed. Det er et grundlæggende problem. Jeg er bekymret for, om det er rationalt og effektivt, og det tror jeg ikke, det er. Det er skidt.’

Overlæge Nina Kvorning fra Slagelse Sygehus tilføjer, at vi kan stå med en potentiel sundhedskrise ‘under vores næser’. Dette hvis ikke der snart gribes ind over for gabapentin.

Faldulykker og svimmelhed blandt ældre

Lægemidlet forbindes med bivirkninger som træthed, svimmelhed og desorientering. Noget, der især er farligt for ældre mennesker, hvor risikoen for fald er markant større.

Ledende overlæge Per Bjørn Føge Jensen fra Rigshospitalet fortæller, at næsten 10 procent af danskere over 80 år i dag får præparatet. Men ifølge ham oplever kun én ud af fem en mærkbar smertelindring.

Han siger til mediet: ‘Det bekymrer mig, fordi gabapentin gør én træt, svimmel, og betyder, at man nemmere falder. Det er ikke den rigtige gruppe til at få det stof.’

Det er netop gabapentin – og i nogen grad også det beslægtede pregabalin – som ifølge forskningen er blevet danskernes nye smertestillende præparat. Ifølge tal fra studiet er der i 2024 blevet udskrevet over 30 millioner døgndoser i Danmark, mod blot 7 millioner i 2010.

Eksperter om gabapentin: Der mangler alternativer

Maria Krüger, praktiserende læge og næstformand i Dansk Selskab for Almen Medicin, siger, at læger ofte føler sig magtesløse, fordi alternativerne er få:

‘Der er ikke nogen, der bevidst ønsker at øge medicinforbruget. Men som læge kan man føle sig magtesløs over for en lidende patientgruppe, der virkelig har dårlig livskvalitet og beder om hjælp.’

Også patienternes forventning om at få ‘noget i stedet for’, når opioider nedtrappes, nævnes som en faktor, der øger brugen af gabapentin.

Ifølge forskere og overlæger er der behov for bedre alternativer, bedre opfølgning og et langt større fokus på de reelle effekter – og bivirkninger – af præparatet.

Anton Pottegård slår fast: ‘Vi er ikke gode nok til at følge op på effekter af lægemidler og dermed at kunne nedtrappe eller stoppe de lægemidler, der ikke længere skaber værdi.’

Mange danskere bruger påskeferien på at tage det første skridt mod et drømme-boligkøb. Midt i jagten kan man hurtigt overse vigtige detaljer, som senere kan få store konsekvenser.