Læge slår alarm: Denne hverdagsspise kan forværre betændelse i kroppen

Det, du lægger på tallerkenen til hverdag, kan have større betydning for din krop, end mange er klar over.

Ifølge en læge kan helt almindelige madvarer nemlig være med til at forværre betændelsestilstande og dermed også smerter.

Læge Dr. Nisa Aslam advarer nu om, at kosten spiller en langt større rolle i kroppens evne til at håndtere smerter og inflammation, end de fleste forestiller sig. Udmeldingen kommer i forbindelse med ny forskning i omfanget af den voksende smertekrise i Storbritannien.

“Ny forskning bestilt af mig selv og kolleger hos Combogesic afslører omfanget af smerteproblemet: Én ud af ti mennesker i Storbritannien lever nu med konstant smerte døgnet rundt, mens næsten ni ud af ti siger, at de oplever en form for smerte hver eneste måned,” sagde Dr. Aslam ifølge Express.

Tallene dækker ikke kun over fysisk ubehag. De mentale konsekvenser er også markante.

“Ud over det åbenlyse ubehag er den følelsesmæssige belastning tydelig. Næsten halvdelen mister søvn på grund af smerter, mere end fire ud af ti siger, at det gør dem stressede eller ængstelige, én ud af fem bliver grådlabile, og næsten én ud af fem indrømmer, at de simpelthen er desperate efter lindring.”

Ifølge lægen hænger mange smerter tæt sammen med betændelse i kroppen.

“Smerter skyldes ofte betændelse, og det er derfor, at smertestillende kombinationer som Combogesic er formuleret til at indeholde både paracetamol og et antiinflammatorisk stof – ibuprofen – i et fast forhold, hvilket gør det mere effektivt.”

Men selvom mange søger lindring gennem medicin, kan kosten ifølge eksperten modarbejde effekten.

“Men mange mennesker undergraver måske ubevidst kroppens evne til at håndtere betændelse gennem deres kost.”

Ultraforarbejdet mad i fokus

Ifølge Dr. Aslam er det især ultraforarbejdede fødevarer, der bør give anledning til eftertanke. Det gælder blandt andet wienerbrød, tærter, kiks, forarbejdet kød, færdigretter og forskellige snacks. Det er produkter, som for mange er blevet en fast del af hverdagen.

“UPF’er kan bidrage til betændelse på flere måder,” sagde Dr. Aslam.

“De har en tendens til at være rige på sukker, salt og mættet fedt, som er forbundet med forhøjede inflammatoriske markører i kroppen. Der er visse beviser for højere niveauer af inflammatoriske stoffer i kroppen efter indtagelse af mad med højt sukker-, salt- og mættet fedtindhold.”

Samtidig kan denne type mad skubbe sundere alternativer ud.

“De erstatter også ofte mere næringsrige fødevarer, hvilket betyder lavere indtag af vigtige antiinflammatoriske næringsstoffer som magnesium, zink og C-vitamin.”

Et andet problem er manglen på fibre.

“UPF’er har også typisk et lavt fiberindhold, mens fiberrige kostvaner bidrager til at reducere betændelse. Fiberrige kostvaner kan forbedre betændelse via tarmbakterierne ved at skabe bedre balance mellem sunde og mindre sunde bakterier, beskytte tarmens integritet og reducere optagelsen af fødevarestoffer, herunder tilsætningsstoffer, som kan forårsage betændelse.”

Ifølge lægen påvirker ultraforarbejdet mad også tarmens bakterier negativt.

“UPF’er er forbundet med lavere mikrobiel diversitet i tarmen og højere niveauer af inflammatoriske bakterier og bidrager dermed til betændelse i kroppen.”

Advarslen er altså klar. Små valg i hverdagen kan have stor betydning for både smerter, inflammation og din generelle sundhed.

Se også
Hun skjulte det under daten: Få minutter senere gik han sin vej

Illustrationsfoto

Korte videoer