Kritik af regeringens ulveplan: Risiko for unødvendige aflivninger

Danmarks Naturfredningsforening advarer om, at regeringens nye ulvehandlingsplan risikerer at udløse flere unødvendige aflivninger. Foreningen mener, at definitionen på en såkaldt “problemulv” er for uklar og lemfældig.

Ifølge den plan, som Ministeriet for Grøn Trepart offentliggjorde mandag, kan en ulv fremover klassificeres som problematisk, hvis den én gang forcerer et ulvesikret hegn eller blot forvilder sig ind i byområder trods afværgeforanstaltninger som eksempelvis “rævelys”.

Det skaber alvorlig bekymring i Danmarks Naturfredningsforening, hvor præsident Maria Reumert Gjerding fastslår:

“Vi efterlyser meget mere præcise anvisninger for definitionen af en såkaldt problemulv og det giver handlingsplanen ikke. Definitionerne er simpelthen for svage og det giver anledning til bekymring for, at ulve nu kan skydes uden reel grund.”

Hun understreger, at det er vigtigt at kunne regulere ulve, der reelt udviser farlig adfærd – men advarer mod for brede kriterier:

“Ulve, som reelt har mistet skyheden og ikke flygter ved synet af mennesker, er problemulve og skal reguleres, ligesom ulve, som flere gange forcerer ulvesikkert hegn. Men ikke en ulv, som trodser et rævelys eller én gang kravler under hegnet – og får stød – for så ikke at vise sig der mere.”

Vil bruge paintball mod ulve

I stedet for hurtige aflivninger peger Danmarks Naturfredningsforening på inspiration fra Holland og Polen, hvor man bruger paintballgeværer til at skræmme ulve væk fra byer:

“Vi skal tværtimod lære ulvene, at det er farligt bare at nærme sig bymiljøet. Den læring tager de med sig til der, hvor de måtte slå sig ned og lærer deres hvalpe det.”

Kritik af manglende krav til husdyrbeskyttelse

Handlingsplanen nævner ikke dyreholderes ansvar for at sikre husdyr med ulvesikrede hegn – en stor fejl, mener Danmarks Naturfredningsforening:

“Man kan ikke skyde sig ud af de grundlæggende problemer, men man kan sikre sig bedst muligt mod, at den angriber husdyr eller strejfer i by-områder.”

Ifølge foreningen har dyreholdere, der korrekt har opsat ulvesikrede hegn, stort set undgået angreb de seneste otte år. Alligevel er der ifølge foreningen ikke udstedt ét eneste påbud mod dyreholdere, som undlader at beskytte deres dyr.

“Manglen på handling har betydet angreb, der formentligt kunne være undgået og ville i øvrigt dæmpe den hårde retorik omkring ulvene,” lyder kritikken.

Ulvebeskyttelse i EU

Ifølge EU’s habitatdirektiv er medlemslandene forpligtet til at sikre en gunstig bevaringsstatus for ulvebestande. Danmark er derfor juridisk bundet til at beskytte ulve som en fredet art. I flere andre EU-lande, herunder Tyskland og Frankrig, anvendes ikke-dødelige foranstaltninger som hegn, skræmmekanoner og midlertidige indhegninger for at minimere konflikter mellem mennesker og ulve.

Danmarks Naturfredningsforening understreger, at ulven spiller en nødvendig rolle som toprovdyr:

“Ulven er et toprovdyr, der tager de svageste dyr i naturen og skaber den nødvendige dynamik og balance, den danske natur stort set er blottet for i dag.”