KristenDemokraterne retter skarp kritik mod regeringens beslutning om at hæve abortgrænsen fra 12 til 18 uger og foreslår i stedet en række forebyggende og støttende initiativer. Det fremgår af en ny pressemeddelelse fra partiet torsdag aften.
“Det er en fejl af Regeringen og Folketinget, at de nu hæver abortgrænsen til 18 uger med henvisning til kvinders ret til at bestemme over egen krop,” udtaler landsformand Jeppe Hedaa.
Folketinget vedtog i marts et flertal for at hæve abortgrænsen fra 12 til 18 uger med støtte fra regeringspartierne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Modstandere tæller blandt andre Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og visse konservative kredse. Den nye grænse forventes at træde i kraft i begyndelsen af 2026.
Nu understreger KristenDemokraterne, at de anerkender retten til fri abort op til 12. uge, men ser grænsen ved 18 uger som både etisk problematisk og unødvendig. I stedet vil KristenDemokraterne satse på bedre rådgivning, prævention og sociale støttemuligheder for kvinder i tvivl.
Forebyggelse frem for sen abort
KristenDemokraterne peger på udenlandske og danske erfaringer, hvor målrettet indsats har reduceret antallet af uønskede graviditeter.
“I Finland og i kommuner som Herning og Gribskov har man set imponerende resultater med gratis, anonym og professionel rådgivning kombineret med adgang til gratis prævention. I nogle tilfælde har det halveret antallet af uønskede graviditeter,” siger Jeppe Hedaa.
Han understreger samtidig, at mange kvinder vælger abort på grund af pres og manglende støtte – ikke nødvendigvis af fri vilje. Derfor foreslår partiet øget økonomisk og social støtte samt en mere fleksibel tilgang til bortadoption.
Et alternativt abortudspil
KristenDemokraterne fremlægger en helhedsplan, som blandt andet indeholder:
- Bevarelse af 12-ugersgrænsen
- Gratis, anonym rådgivning
- Op til fem psykologsamtaler efter abort
- Øget adgang til prævention og bedre seksualundervisning
- Økonomisk støtte ved graviditet
- Fleksible adoptionsordninger
- Bevarelse af kravet om myndig voksensamtykke ved abort for unge under 18
“Vi vil ikke gøre abort til et tabu – vi vil gøre det til et område, hvor færre behøver at vælge det,” siger Jeppe Hedaa og afslutter:
“I dag foretages der omkring 15.000 aborter om året i Danmark. Vi mener, det tal kan og bør reduceres markant – med omsorg, forebyggelse og ansvarlig politik”
Et andet sted er en industribygning brudt ud i voldsomme flammer. Læs den historie her.