‘Krig’ mellem danske trafikanter: Cyklister vil indgive falske fotofælder

En ny, utraditionel kampagne har set dagens lys, og den kan få bilister til at tænke sig om – både på vejen og i forhold til sikkerheden for cyklister.

Når foråret melder sin ankomst, og landevejene igen fyldes af motionister på to hjul, stiger også bilisternes hastigheder.

Nye tal fra Vejdirektoratet viser nemlig, at forårsmånederne konsekvent er præget af hastighedsovertrædelser – netop samtidig med, at landevejscyklisterne vender tilbage efter vinterens pause.

Det er en farlig cocktail, som cykelbrandet KXNGS nu forsøger at tage hånd om med en utraditionel kampagne: falske fotofælder.

Det skriver KXNGS i en pressemeddelelse.

Ifølge ulykkesstatistikken sker de mest fatale ulykker for cyklister ofte netop på landevejene, hvor hastigheden er høj og infrastrukturen sjældent tilgodeser bløde trafikanter. Mens antallet af tilskadekomne og dræbte bilister dog er faldet de seneste år, går det langsommere med at forbedre sikkerheden for cyklister.

Fra 2019 til 2023 mistede mere end hver tredje dræbte cyklist livet på en landevej.

Og det er altså på baggrund af denne udvikling, at KXNGS har besluttet at tage sagen i egen hånd.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: KXNGS

Lader sig inspirere af bilisternes egne redskaber

Med inspiration fra bilisternes egne digitale værktøjer vil brandet nemlig nu indrapportere fiktive fartkontroller via fartalarmer – strategisk placeret på populære cykelruter i hele landet.

Målet er klart: at få bilisterne til at sænke farten og redde liv. 

”Bilister og cyklister har et fælles ansvar for at skabe en sikker trafik. Tallene fra Vejdirektoratet taler deres tydelige sprog – danskerne kører for hurtigt på landevejene. Landevejscyklister er ekstremt udsatte på grund af manglen på cykelstier, og kombinationen af høj fart og manglende opmærksomhed kan få fatale konsekvenser. Med det her initiativ ønsker vi at sætte fokus på problemet og få bilisterne til at sænke farten,” fortæller Lars Hemming, medstifter af KXNGS og bosiddende i København, i pressemeddelelsen.

Fart, frygt og fælles ansvar

At der er behov for nye løsninger, bakker både statistikker og personlige fortællinger op.

I Jylland viste målinger fra 2024, at næsten halvdelen af bilisterne i gennemsnit kørte over den tilladte hastighed på 80 km/t – og knap 14 % passerede 90 km/t.

Gustav Thuesen, cykelentusiast og dokumentarist bag filmen ‘How to eat an elephant’, håber, at KXNGS’ initiativ kan skabe forandring.

“Jeg tror, at alle cykelentusiaster, som befinder sig meget på landevejene, kender én, der er blevet påkørt. Faktisk snakkede jeg med en i går, der var blevet frontalt påkørt – da han vågnede, sagde lægen, at han var heldig at overleve,” forklarer han i pressemeddelelsen.

Gustav Thuesen beskriver ligeledes, hvordan han bevidst undgår visse områder, hvor bilister ofte passerer i høj fart tæt forbi.

“Fart dræber, og det er vigtigt, at vi alle bidrager til at skabe en mere sikker trafik – både cyklister og bilister.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: KXNGS

Startskud på påskens landeveje

KXNGS’ kampagne skydes i gang onsdag den 16. april og løber hen over hele påsken – en periode hvor mange danskere traditionelt benytter fridagene til lange ture i det spirende forårslandskab. Cykelbrandet opfordrer samtidig andre cyklister til at deltage ved også at indrapportere falske fartkontroller, som en kollektiv advarsel til fartglade bilister.

Hvorvidt metoden med fiktive advarsler kan gøre en reel forskel, vil tiden vise.

Men kampagnen peger på et stigende behov for at tænke kreativt i forsøget på at forbedre trafiksikkerheden – ikke mindst for de mest sårbare trafikanter på landevejene.