Kræftens Bekæmpelse: Ny aldersgrænse for solariebrug kan redde liv

Regeringen vil forbyde solariebrug for unge under 18 år – et tiltag, Kræftens Bekæmpelse kalder både nødvendigt og livreddende.

Et længe ønsket initiativ fra Kræftens Bekæmpelse ser nu ud til at blive til virkelighed. Som en del af regeringens kommende Kræftplan V foreslås det at indføre en 18-års aldersgrænse for solariebrug. Tiltaget får stor ros fra kræftorganisationen, som i årevis har advaret mod kunstig sol.

”Kræftens Bekæmpelse har siden 2007 arbejdet målrettet for at begrænse unges solariebrug. Så vi glæder os over, at regeringen tager initiativ til at indføre en aldersgrænse på linje med stort set alle andre lande i Europa,” siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er solarier klassificeret som “sikkert kræftfremkaldende” (gruppe 1) – på linje med tobak og asbest. Flere lande har allerede indført aldersgrænser, og en rapport fra International Agency for Research on Cancer viser, at solariebrug før 35 år øger risikoen for modermærkekræft med op til 75 %. I Danmark estimerer Sundhedsstyrelsen, at omkring 16 % af befolkningen mellem 15 og 25 år bruger solarier mindst én gang årligt. Indførelse af en aldersgrænse har derfor potentiale til at beskytte tusindvis af unge mod kræft.

Solarier øger risikoen markant – især for unge

Det er især de unge, der er i farezonen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse øger solariebrug risikoen for modermærkekræft med hele 60 procent, hvis man starter før 35-årsalderen. Det gør solarier til en alvorlig risikofaktor, som organisationen kalder ”dødsensfarlige”.

”En aldersgrænse er en indlysende god idé, for solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct. Jeg håber, at aldersgrænsen vil sende et stærkt signal til befolkningen om, at en tur i solcenteret er en rigtig skidt idé,” siger Jesper Fisker.

Modermærkekræft er i dag den hyppigste kræftform blandt unge i Danmark, og forskningen viser, at 3 ud af 4 tilfælde blandt solariebrugere under 30 år kan tilskrives netop brugen af kunstig sol. Hvert år dør omkring 275 danskere af sygdommen.

Kræver effektiv håndhævelse

Sammen med lovgivningen efterlyser Kræftens Bekæmpelse en effektiv kontrol med reglerne. Erfaringer fra Norge, hvor teknologiske alderskontroller allerede er i brug i ubemandede solcentre, fremhæves som en mulig løsning i Danmark.

”Solarier er ganske enkelt dødsensfarlige, så en effektiv beskyttelse af de unge mod kunstig sol kan potentielt redde liv,” siger Jesper Fisker og understreger, at det er vigtigt, at aldersgrænsen følges op med reelle sanktionsmuligheder og kontrol.

Person dræbt i voldsom motorcykelulykke: Motorvej spærret