En ny aftale mellem regeringen og KL lemper tempoet for milliardbesparelser i beskæftigelsesreformen og giver kommunerne bedre tid og flere midler til omstillingen.
resultatet af en ny aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), som netop er blevet præsenteret.
Det oplyser KL i en pressemeddelelse.
Aftalen justerer udmøntningen af beskæftigelsesreformen, som et bredt flertal i Folketinget vedtog tidligere på året, og betyder blandt andet, at de planlagte besparelser på 2,7 milliarder kroner udskydes delvist. Oprindeligt var der lagt op til, at kommunerne skulle finde besparelser hurtigere og i større omfang, men den nye aftale fordeler nedskæringerne over en længere periode.
”Vi har hele vejen igennem været meget kritiske over for den store besparelse på 3 mia. kr., som Folketinget oprindeligt ville pålægge kommunerne samtidig med, at vi skal gennemføre så stor en omvæltning af indsatsen,” siger Steen Christiansen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg. Han tilføjer: ”Derfor har vi også kvitteret for, at det blev reduceret […] til 2,7 mia. kr.”
Den danske beskæftigelsesindsats har længe været under kritik for at være både dyr og ineffektiv. Ifølge en ældre rapport fra Rigsrevisionen kostede den indsatsen sammenlagt 13 milliarder kroner om året – dette i 2017. En undersøgelse udgivet hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – har tidligere vist, at en mere målrettet og differentieret indsats kan give bedre resultater – både for borgerne og samfundsøkonomien. Den nye reform skal forsøge at realisere dette potentiale, men succes afhænger af, hvordan omstillingen håndteres lokalt i kommunerne.
Reformen betyder markante ændringer i kommunernes måde at arbejde med ledige og beskæftigelse på – en opgave, KL fastholder ansvaret for. Med den nye aftale bliver det lettere at få medarbejderne med på forandringen. Puljen til opkvalificering af kommunale sagsbehandlere og ledere forhøjes nemlig fra 100 til 120 millioner kroner og fremrykkes, så flere kan klædes på tidligere i processen.
”Jeg er tilfreds med, at vi har fået skabt mulighed for, at kommunerne kan bruge noget mere tid på at finde besparelserne. Og at der også kommer flere penge til at opkvalificere ledere og medarbejdere,” siger Steen Christiansen.
Aftalen indeholder desuden etableringen af et politisk implementeringsforum, som KL har foreslået. Forumet skal sikre en koordineret og ansvarlig gennemførelse af reformen og vil bestå af både KL og Beskæftigelsesministeriet.
Stor ændring med kørekort i Danmark: Træder i kraft fra 1. juli