Kommune sætter ny retning: Mere natur, mindre fliser og nye krav parcelhuse

Over de næste 12 år skal Furesø vokse – men det skal ske grønt, nænsomt og med tanke for både regnvand og fællesskab. Det slår byrådet fast med den nye Kommuneplan 2025-2037, der netop er blevet vedtaget.

Planen lægger op til, at kommunens udvikling frem mod 2037 sker inden for de allerede udpegede områder – uden at tage nye arealer i brug. Samtidig kommer der en række nye krav og principper for både nybyggeri og byudvikling.

“Det glæder mig, at vi nu har fået en ny kommuneplan, hvor kommunens grønne og bæredygtige visioner bliver løftet og understøttet. Samtidig har vi fokus på arkitektur og udvikling af vores byrum. Selvom det er et digert værk, så er det et vigtigt dokument, som jeg håber, at borgere og andre interessenter vil orientere sig i,” siger Bettina Ugelvig (S), formand for Plan og Byudvikling, og tilføjer, at hun håber, borgere og interessenter vil orientere sig i planen.

Parcelhus? Så skal du opsamle regnvand

Et af de mere konkrete tiltag i planen er nye krav til fremtidens parcelhuse. I nye boligområder skal man nu indrette sig, så regnvandet kan bruges til fx toiletskyl – hvis huset er over 100 kvadratmeter. Samtidig må man ikke længere flise hele haven til: Der kommer krav til, hvor stor en del af grunden der må befæstes.

Det er et led i en større indsats for at mindske presset på kloaksystemet og undgå udledning af spildevand i søer og åer.

“Kommuneplanen er et vigtigt redskab og rettesnor for forvaltningen, når vores kommune udvikler sig. I byrådet har vi sat os et mål om, at vi skal blive bedre til at håndtere både regnvand og spildevand, så der ikke ledes spildevand ud til søer og åer. Også i det arbejde, er kommuneplanen et vigtigt redskab. For eksempel har vi udpeget arealreservationer på til regnvandsbassiner, hvor vi kan rense regnvandet, inden det udledes,” siger Lene Munch-Petersen (S), formand for Natur og Klima.

Der er blandt andet udpeget områder, hvor der kan etableres regnvandsbassiner, så vandet kan renses, inden det udledes i naturen.

Byudvikling uden ny beton

Samtidig lægger kommuneplanen op til grøn mobilitet og levende byrum. I nye områder skal der fx være gode forhold for cykler og gående – herunder bredere fortove og flere cykelstativer. Byrummene skal være inviterende og give plads til bevægelse og fællesskab.

De såkaldte perspektivarealer – områder med potentiale for byudvikling – ændres ikke i planen. Dog åbner byrådet for, at nogle af områderne på længere sigt kan blive til erhvervsområder, hvis staten ændrer Fingerplanen.

Forslaget til Kommuneplan 2025-2037 var i offentlig høring fra 1. november 2024 til 20. januar 2025. Den endelige plan offentliggøres medio april og kan læses på furesoe.dk.

Der blev desuden afholdt et borgermøde på Furesø Rådhus den 3. december 2024, hvor borgere og interessenter kunne stille spørgsmål og komme med input.

Elbiler bliver ofte fremhævet som det miljøvenlige, økonomiske valg. Men er de nu også det?