Kommune køber gammel jernbane: En del af ‚Assinoen‛

Assens Kommune har netop overtaget den 29 km lange, nedlagte jernbanestrækning mellem Tommerup Stationsby og Assens fra Banedanmark. En ny aftale gør det muligt at forvandle dele af den historiske jernbane til en vandresti – mens skinnecyklerne får lov at rulle videre på en del af ruten.

I første omgang sættes der gang i planerne om at etablere en sti mellem Glamsbjerg og Flemløse allerede i år, og det bliver starten på en større udvikling af området som en aktiv, rekreativ korridor.

Det skriver Assens Kommune i en pressemeddelelse.

”Med erhvervelsen af den gamle banestrækning vil borgere og turister få helt nye og spændende muligheder for at vandre uforstyrret gennem vores smukke vestfynske natur,” siger borgmester Søren Steen Andersen.

Sti og skinnecykler side om side

Assensbanen blev indviet i 1884 og lukkede helt i 1984. Siden har strækningen været brugt til skinnecykler, som drives af foreningen Lilleskov Teglværk. De vil fortsætte deres drift på ruten mellem Tommerup og Glamsbjerg.

Formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget, Jens Jakobsen, peger på, at projektet ikke blot handler om friluftsliv, men også om lokal udvikling:
”Glamsbjerg kan blive et knudepunkt for både vandrere og skinnecykler,” siger han og henviser til Fremtidens Glamsbjerg-planen, hvor stien kan spille en vigtig rolle.

Banedanmark: Farvel og god tur

Også Banedanmark ser med tilfredshed på aftalen. Rune Rosendahl, teamleder i Ejendomsjura, siger:

„Vi har haft en god og konstruktiv dialog med Assens Kommune om overdragelsen […] Nu siger Banedanmark farvel og tak for mange år i statens tjeneste som jernbane, og vi er glade for, at det nu bliver et af de steder i Assens Kommune, hvor man kan nyde naturen.‟

Natur er blevet turismemagnet i hele landet

Assens-projektet passer ind i en bredere tendens, hvor man forsøger at skabe naturoplevelser i hele landet. Ifølge en analyse fra Dansk Kyst- og Naturturisme skaber naturbaseret turisme som fx vandreruter og meget andet en omsætning på 70,9 milliarder kroner. Analysen beskriver, hvordan netop naturturismen spiller en stadig større rolle i lokal udvikling og bosætning.

Assens Kommune har allerede afsat 8 mio. kr. til at udvikle stiforløb på den gamle banestrækning og på Lillebæltsstien, og strækningen bliver en vigtig del af den kommende rekreative rute „Assinoen‟, som er under udvikling i samarbejde med lokalrådene.

København får en ny digital løsning, der skal gøre det markant lettere at finde parkering i København. En ny app er netop blevet lanceret og er klar til download.