Københavns Kommune gør byens idrætsanlæg til grønne åndehuller. Med et nyt tiltag vil idrætsanlæggene forhåbentlig snart pible med pindsvin, bier og hjemmehørende blomsterarter.
Kommunen er nemlig i fuld gang med at omdanne græs- og randområder omkring boldbaner og idrætsanlæg til livlige naturzoner. Sådan skriver kommunen i en pressemeddelse.
De første grønne tiltag er allerede i gang på Kløvermarken. Flere anlæg, heriblandt Sundby og Valby Idrætspark, følger snart trop, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Projektet er en konkret del af kommunens biodiversitetsstrategi, der strækker sig helt frem til 2050.
En strategi skabt i samarbejde med borgerne
Københavns biodiversitetsstrategi (2022–2050), vedtaget i marts 2023, er blevet til i tæt samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Strategien bygger på omfattende borgerinddragelse: Over 13.000 københavnere har deltaget via spørgeskemaer, skoler og workshops, og hele 217 høringssvar er indgået i den endelige plan.
Strategien fokuserer blandt andet på at:
- Genskabe levesteder for truede arter
- Forbinde grønne områder i byen
- Give naturen plads – også i det urbane rum
En global krise – med lokale løsninger
Danmarks Naturfredningsforening har gentagne gange gjort opmærksom på, at vi på internationalt niveau står midt i en global biodiversitetskrise.
På NGO’ens hjemmeside skriver de blandt andet følgende:
“Alene i Danmark er over 1.900 arter af dyr, planter og svampe så truede, at der er stor risiko for, at de vil forsvinde fra vores natur.”
Flere kommuner følger med
Holbæk er blandt de kommuner, der allerede har udarbejdet en specifik strategi på området. Imens har kommuner som Aarhus indført biodiversitetsfremmende tiltag, såsom plantning af ålegræs.
Der findes endnu ikke præcise tal på, hvor mange kommuner der har udarbejdet en strategi for at imødekomme biodiversitetskrisen. Det er tydeligt, at mange er blevet opmærksomme på problemets alvor.