Et flertal i Borgerrepræsentationen kræver nu ændret kurs efter aflysninger af udenrigspolitiske arrangementer.
Siden sidste sommer har et brev fra Kultur- og Fritidsforvaltningen skabt usikkerhed om, hvad Københavns Kommunes kulturhuse og biblioteker må bruges til, samt ført til aflysninger af flere udenrigspolitiske arrangementer.
Derfor har et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Kashif Ahmad fra Radikale Venstre nu taget æffære.
Partierne ønsker, at Københavns Kommune ændrer kurs, således det igen bliver muligt at afholde arrangementer om udenrigspolitiske spørgsmål, herunder krigen i Gaza.
Det skriver Politiken.
“I en verden fuld af kriser og krige er det vigtigt at holde fast i den demokratiske samtale. Når vi ser, at forsamlingssteder som kulturhuse får indskrænket deres ytringsfrihed, må vi gribe ind,” siger Enhedslistens medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Frederik W. Kronborg, til avisen.
I brevet lød en formaning om, at de kommunale lokaler ikke måtte bruges til arrangementer med udenrigspolitiske tilkendegivelser.
Forvaltningen og kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) argumenterede nemlig for, at det kunne være i strid med loven.
Et argument, som flere eksperter senere har anfægtet.
Teatergruppe skulle betale fuld markedsleje
Politiken har ligeledes afdækket, hvordan støttearrangementer til fordel for eksempelvis ofrene i Gaza og ofrene for oversvømmelserne i Valencia i Spanien er blevet aflyst som konsekvens af brevet.
Blaagaard Teater på Nørrebro blev blandt andet ramt af aflysninger, da en gruppe teaterfolk ville arrangere en kulturaften til fordel for deres kolleger på det palæstinensiske Freedom Theatre i flygtningelejren i Jenin på Vestbredden.
Arrangørene spurgte for en sikkerheds skyld, om arrangementet var på sin plads, da teatret holder til i et kommunalt lokale.
Forvaltningen svarede dog nej og forklarede samtidig, at støttearrangementet udelukkende kunne finde sted, hvis der blev betalt fuld markedsleje for teatrets lokaler.
“Og så gav det jo ikke mening at afholde arrangementet, hvis vi skulle bruge alle pengene på at leje os ind og betale for at være i teatret,” har skuespiller og sceneinstruktør Jacque Lauritsen, der stod i spidsen for arrangørgruppen, tidligere sagt til avisen.
Vil få sagen op i Folketinget – hvis nødvendigt
Et politisk flertal i Borgerrepræsentationen er enige i dette. Derfor har de nu bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et nyt juridisk grundlag, der sikrer, at kulturhuse og biblioteker kan lægge rammer til arrangementer om anliggender udenfor landets grænser.
Desuden vil Borgerrepræsentationen forsøge at få sagen op i Folketinget, hvis det ikke bliver muligt at udarbejde et nyt juridisk grundlag.
“Vi har aldrig tidligere haft den begrænsning, at man ikke måtte diskutere udenrigspolitik. Det er en helt forkert administration,” lyder det fra Klaus Mygind, der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for SF, til avisen.