Regeringen og Københavns Kommune har indgået en omfattende og historisk aftale, der skal fremtidssikre hovedstadens infrastruktur. Aftalen indebærer blandt andet etableringen af en ny M5-metrolinje samt første etape af en Østlig Ringvej – begge centrale for udviklingen af fremtidens København. Målet er at skabe bedre mobilitet, løse kapacitetsproblemer og bane vejen for udviklingen af nye byområder til titusindvis af københavnere.
Den nye metrolinje vil gå fra København H til Lynetteholm via det centrale Amager – et område, som i dag ikke er dækket af metro. Første etape ventes at stå klar i 2036 og vil blandt andet inkludere en station ved Sundbyøster Plads. Samtidig etableres første strækning af Østlig Ringvej fra Nordhavn til Lynetteholm, der på sigt skal forlænges mod lufthavnen.
Det skriver Københavns Kommune Økonomiforvaltningen i en pressemeddelelse.
Aftalen skal ikke blot forbedre den kollektive transport, men også aflaste det eksisterende metronet og bidrage til, at trafikken i højere grad ledes uden om det centrale København.
Et løft til byudviklingen
Infrastrukturaftalen er tæt knyttet til byudviklingen i Østhavn – en ny bydel, der skal rumme op mod 80.000 beboere og lige så mange arbejdspladser. Områder som Lynetteholm, Refshaleøen og Kløverparken får nu forudsætningerne for at kunne udvikles med adgang til kollektiv transport fra starten.
”Det er en stor dag for København. Med dagens aftale sikrer vi ikke alene, at der kommer metro til dele af Amager, der ikke har det i dag, vi fremtidssikrer også Københavns udvikling ved at lægge fundamentet for nye, attraktive bydele med plads til fremtidens københavnere. Aftalen er et afgørende bidrag til, at København forbliver en by, vi kan bo i hele livet. Det er jeg som overborgmester og københavner stolt af,” siger overborgmester Lars Weiss (S).
Flere af borgmestrene i Borgerrepræsentationen kalder aftalen en sejr for både mobilitet, byudvikling og grøn omstilling – men flere understreger også, at der er brug for endnu flere metrolinjer i fremtiden, blandt andet til Brønshøj, Valby og hospitalerne i hovedstadsområdet.
En infrastruktur med voksende behov
Københavns metronet har været en succes siden åbningen af M1 og M2 i 2002. Siden da er systemet blevet udvidet flere gange, senest med M4 til Nordhavn. Ifølge tal fra Metroselskabet forventes det, at antallet af daglige passagerer i metroen runder 150.000 inden udgangen af 2025 – og tallet ventes at vokse markant i takt med nye byudviklingsområder som Lynetteholm, Jernbanebyen og Refshaleøen.
Samtidig viser en analyse fra Vejdirektoratet, at Østlig Ringvej kan reducere biltrafikken i Indre By med op til 20 % og derved mindske både støj- og luftforurening i de mest trafikerede dele af byen.befolkningstilvæksten og leve op til sine klimamål.