I modsætning til i byretten ville Østre Landsret ikke dømme efter den såkaldte bandeparagraf
Østre Landsret har halveret straffene til fem mænd, som i marts sidste år blev dømt i forbindelse med et blodigt knivoverfald begået i SuperBrugsen på Nørrebrogade.
I byretten lød straffen til Mohamad Salah Mahdi Saeid, Tapid Ra’Fat El-Sabeeh, Haron Khaled Zaher og Ilyas Akalai på 12 års fængsel, mens Anas Abdi Shidane Yussuf blev idømt 14 års fængsel.
Men landsretten har afvist at dømme mændene efter den særlige bandeparagraf, som normalt udløser dobbelt straf. Saeid, El-Shabeeh og Zaher fik alle sat straffen ned til seks års fængsel, mens Yussuf fik syv år.
Ilyas Akalai fik sat sin straf helt ned til to års fængsel. Han blev nemlig frifundet for anklagen om drabsforsøg og i stedet straffet for grov vold.
Fængsel i to år var også straffen til Abdulrahman Ali Amer Ali, der også blev dømt for grov vold. Det samme blev en syvende mand – straffen mod ham lyder på fængsel i ét år.
Et centralt stridspunkt i ankesagen har været bandeparagraffen, fortæller forsvarsadvokat Thomas Brædder, som har repræsenteret Mohamad Saeid under ankesagen.
(Artiklen fortsætter under billedet)

For at kunne dømme efter den bestemmelse og dermed fordoble straffen, så skal der føres bevis for, at forbrydelsen er sket som led i en bandekonflikt.
En del af den bevisførelse går i hovedreglen ud på, at godtgøre de tiltaltes tilknytning til en bande. Og i den forbindelse har forsvarsadvokaterne forlangt fuld indsigt i det materiale, som politiet er i besiddelse af, som begrunder en sådan tilknytning.
Det har anklagemyndigheden ikke ønsket at stille til rådighed. Blandt andet fordi det vil kunne skade igangværende efterforskninger. I stedet har man blandt andet ønsket at afhøre forskellige politifolk, som skulle underbygge en sådan bandetilknytning.
Men den går ikke, lyder det i landsretten. For som tiltalt skal man have mulighed for at forsvare sig mod de rejste anklager, og det har man ikke, når man ikke kan få at vide, nøjagtig hvad man skal forsvare sig imod.
Jurister taler om retten til kontradiktion.
Det var en konfrontation mellem en af de dømte – på gerningstidspunktet den 27. januar 2023 var han 17 år gammel – og en 21-årig mand, som udløste drabsforsøget i supermarkedet.
Konfrontationen var sket foran en frisør på Nørrebrogade i København, og den 21-årige løb ind i SuperBrugsen nærved for at slippe væk. Den 17-årige løb efter, men opgav og forlod supermarkedet igen.
Kort efter løb tre maskerede mænd ind i butikken, hvor den 21-årige havde gemt sig i et baglokale. I første omgang fandt de ham ikke, men lidt senere fik de fat på ham i vinafdelingen.
Han blev stukket 15 gange, og politiet fandt ham i en pøl af blod og vin fra smadrede flasker.
En yngre mand, som var inde i butikken for at handle spændte på et tidspunkt ben for Anas Yussuf, som kvitterede med et knivstik, der ramte manden i leverregionen. Af den grund er straffen mod Yussuf fængsel i syv år mod de øvriges seks år.
Da sagen blev afgjort i byretten, vurderede man, at overfaldet skete som led i et opgør mellem banden Loyal To Familia (LTF) og en bande fra Københavns Nordvestkvarter, og at de dømte var knyttet til LTF.
Men netop den del er altså skåret fra i landsretten.


