En ny erhvervsordning fra regeringen får opbakning fra Kommunernes Landsforening (KL), der ser positivt på udsigten til lettere adgang for danske arbejdspladser til at hente international arbejdskraft. Samtidig advarer KL om, at det ikke må ende som en ensidig løsning – integrationen skal følge med.
Ifølge Steen Christiansen, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, står både virksomheder og velfærdssektoren over for voksende rekrutteringsudfordringer. Han bakker op om ordningen, som skal gøre det lettere for certificerede virksomheder med overenskomst at ansætte internationale medarbejdere:
‘Det er godt, at regeringen nu vil gøre det lettere for danske arbejdspladser med overenskomst at rekruttere internationale ansatte, der kan og vil bidrage til lokalsamfundet,’ siger han i en pressemeddelelse.
Integration skal tænkes ind fra starten
Men Christiansen minder om, at der følger ansvar med rekrutteringen:
‘Vi skal lære af fortiden og huske, at når vi rekrutterer arbejdskraft udefra, handler det om mere end blot at besætte stillinger. De mennesker, der kommer hertil, skal også have en bolig, lære dansk og have plads i daginstitutioner og skoler.’
Han understreger, at kommunerne står med en stor og kompleks opgave, som bør tænkes ind i den politiske prioritering.
Afslutningsvis efterlyser KL et opgør med det nuværende system, hvor virksomheder skal navigere i et virvar af opholdsordninger:
‘Vi kunne godt have ønsket os, at regeringen havde benyttet lejligheden til én gang for alle at få luget ud i de utallige erhvervs- og studieopholdsordninger,’ siger Steen Christiansen.
Mangler hænder
KL’s opbakning til regeringens nye erhvervsordning, der skal lette rekrutteringen af international arbejdskraft, falder sammen med en bredere indsats for at imødekomme den stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventes Danmark i 2030 at mangle op mod 99.000 faglærte.
Samtidig peger erfaringer på, at integrationen af udenlandske medarbejdere kræver en helhedsorienteret tilgang. En rapport fra VIVE fremhæver, at succesfuld integration på arbejdsmarkedet ofte afhænger af faktorer som sprogundervisning, adgang til bolig og inddragelse i lokalsamfundet.
Erhvervsorganisationer som Dansk Industri har også påpeget behovet for at forenkle de eksisterende regler for international arbejdskraft. De foreslår blandt andet en lavere beløbsgrænse og hurtigere sagsbehandling for virksomheder med overenskomst, hvilket kan gøre det mere attraktivt for udenlandske specialister at arbejde i Danmark.
KL’s formand for Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalget, Steen Christiansen, understreger vigtigheden af at tænke integration ind fra starten: ‘Vi skal lære af fortiden og huske, at når vi rekrutterer arbejdskraft udefra, handler det om mere end blot at besætte stillinger. De mennesker, der kommer hertil, skal også have en bolig, lære dansk og have plads i daginstitutioner og skoler’
Den nye erhvervsordning og de tilhørende initiativer skal derfor ses som en del af en samlet strategi for at sikre både økonomisk vækst og social sammenhængskraft i Danmark.