Techgiganternes magt er vokset, og danskerne bliver i stigende grad eksponeret for misinformation. Derfor er der nu nedsat et udvalg, der skal tage fat på problematikken.
Antallet af lokalredaktioner og trykte ugeaviser er næsten halveret de seneste 15 år, og der er risiko for, at denne nedadgående kurve fortsætter i fremtiden.
Derfor har kulturminister Jakob Engel-Schmidt nedsat et udvalg, der skal undersøge, hvordan lokal og regional public service-dækning kan forbedres i en tid, hvor techgiganternes magt er vokset.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
”I en tid, hvor techgiganterne får stigende magt over nyhedsbilledet, har vi mere end nogensinde brug for stærk lokal og regional mediedækning. Ser vi på de seneste 15 år, har de budt på en veritabel nedslagtning af lokalredaktionerne. Antallet af lokalredaktioner i hele landet er næsten blevet halveret. Det viser, at vi er i fare for at få nyhedsørkener i Danmark,” siger kulturministeren blandt andet i pressemeddelelsen.
Antallet af lokalredaktioner for regionale og lokale dagblade er faldet fra 111 til 68 de seneste 15 år, ligesom antallet af trykte lokale ugeaviser også er faldet fra 248 til 135.
Markant ændring i medielandskabet
Siden TV 2-regionernes etablering i slutningen af 1980’erne har medielandskabet ændret sig markant. Ifølge kulturministeriet har rammerne for TV 2-regionerne dog stort set været uændrede.
Derfor har det nedsatte udvalg til opgave at undersøge TV 2-regionerne samt nytænke deres rolle i forhold til de øvrige lokale og regionale medier.
“I dag får alle TV 2-regioner samme tilskud, selvom de dækker meget forskellige områder i Danmark. Samtidig kan det virke besynderligt, at TV2 Øst skal rapportere fra Sjællands Odde og helt ned til Gedser og Nakskov. Måske vil det give mening at have flere TV2-regioner? Måske skal de regionale public service-medier i endnu højere grad samarbejde med private lokale og regionale medier?,” spørger Jakob Engel-Schmidt videre.
Vigtigt at bakke op om troværdige, lokale nyheder
Det nye udvalg skal blandt andet undersøge, hvordan danskerne bruger TV 2-regionernes indhold, hvordan administration og produktion foregår, samt TV 2-regionernes rolle i forhold til øvrige lokale og regionale medier.
På baggrund af undersøgelsen skal udvalget derefter opstille scenarier for, hvordan det regionale public service-tilbud kan se ud i fremtiden.
“Jeg har bedt et udvalg med forskere og fagpersoner med branchekendskab og viden om public service om at tænke nyt og kaste alt op i luften, så vi giver ny luft til lokal og regional public service. Hvis vi ikke bakker op om troværdige, lokale nyheder, ender vi med at blive overladt til Facebookgrupper og kvalt i misinformation og uigennemskuelige algoritmer fra techgiganterne,” siger Jakob Engel-Schmidt.