Foreningen kæmper for at redde den historiske telefonkiosk, men uden politisk hjælp risikerer den snart at blive fjernet fra bybilledet for altid.
For et siden fik Foreningen Museumsgadens Venner et ultimatum: Rejs pengene, eller se den ikoniske telefonkiosk i Absalonsgade forsvinde fra gadebilledet.
Nu er året gået, og det er stadig ikke lykkedes at skaffe midler til at redde den historiske telefonkiosk.
Derfor må foreningen nu rette blikket mod politikerne og anmode om en fristforlængelse.
Ifølge dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 15. maj står valget mellem to løsninger:
Enten overdrages kiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, som lover at flytte og bevare den – helt uden omkostninger for kommunen. Eller også får foreningen endnu et år til at forsøge at rejse midler til at bevare telefonkiosken på sin nuværende placering på Vesterbro, hvor den blev opført som en del af Museumsgaden Absalon i 1980’erne.
Har været udsat for hærværk
Foreningen har i deres bestræbelser på at redde den ikoniske telefonkiosk både været i kontakt med fonde og forsøgt at etablere et samarbejde med Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Håbet er, at en renovering kan blive et afgangsprojekt for arkitektstuderende – men det kræver tid.
Realdania har opfordret foreningen til at søge puljen “Underværker”, men den er først åben for ansøgninger igen i 2026.
Foreningen oplyser, at de har brugt det seneste år på at finde løsninger og er i dialog med både fonde og Det Kongelige Danske Kunstakademi
I mellemtiden står den gamle kiosk – designet af arkitekt Fritz Koch omkring år 1900 – og forfalder. Den er én af de sidste af sin slags i Københavns gadebillede og har i årevis været udsat for både hærværk og manglende vedligehold.
Dog understreger foreningen, at de løbende holder øje med og sørger for basal vedligeholdelse, så kioskens tilstand ikke forværres yderligere, hvis de får lov til at fortsætte arbejdet i endnu et år.
Hvis kommunen vælger at give grønt lys til en fristforlængelse, vil sagen blive taget op igen i maj 2026. Hvis ikke, skal fortovet genetableres – og kiosken flyttes til museet på Midtsjælland. Dermed risikerer Vesterbro at miste et unikt og synligt stykke lokalhistorie.