Kulturminister afsætter millioner til kunstprojekter, der skal mindes Danmarks befrielse og frihed.
I år markerer Danmark 80-året for befrielsen fra den tyske besættelse under Anden Verdenskrig.
Efter fem år med frygt, modstand og sammenhold kunne danskerne den 4. maj 1945 endelig fejre friheden.
På befrielsesdagen blev lys tændt i vinduerne over hele landet, og jublen brød ud, da BBC udsendte budskabet om, at de tyske tropper havde overgivet sig i Danmark.
Fra den 9. april 1940 og frem til maj 1945 var Danmark besat af Nazi-Tyskland. Det var en tid præget af rationering, censur og en konstant frygt for repressalier.
Skal fejre frihed i en tid med krig
Nu har kulturminister Jakob Engel-Schmidt afsat 2,8 millioner kroner til kunst og kultur i det offentlige rum, der skal markere og minde os om netop befrielsen.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
“I en svær tid hvor krig fortsat raser på vores kontinent, er det vigtigt at markere og fejre den frihed, som vi fik igen for 80 år siden. Den må vi aldrig tage for givet. Jeg håber, at mange kommuner vil søge puljen, og at den kan være med til at sætte interessante kunstprojekter i gang i hele landet. Lad det være en anledning til taknemmeligt at mindes de ofre, der blev givet for, at Danmark kunne blive frit,” siger Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.
Midlerne skal altså støtte kunst- og kulturprojekter, der markerer befrielsen – både midlertidige initiativer og permanente værker i det offentlige rum.
Det kan være alt fra koncerter og udstillinger til billedkunst og lignende. Her kan alle landets kommuner søge puljen, som frit kan samarbejde med lokale kulturaktører såsom teatre, museer og spillesteder.
Kulturministeren nedsætter udvalg for at hylde danske kvinder i det offentlige rum med kunstværker.